Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2024 16:15
Čas čtení 0:50
Anna-Marie Hanzlíková

Krysa s obřím penisem. Chybně vygenerovaný AI obrázek se dostal do vědeckého časopisu

Krysa s obřím penisem. Chybně vygenerovaný AI obrázek se dostal do vědeckého časopisu
Zdroj: Public Domain Pictures/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI UMĚLÁ INTELIGENCE VĚDA
Uložit Uložené

Čínští výzkumníci napsali o svém buněčném objevu. Obrázek do renomovaného vědeckého časopisu si nechali vygenerovat umělou inteligencí (AI). Ten ale vyšel opravdu špatně, krysu vykreslil s gigantickým penisem. I s ním se ale do časopisu nějak dostal.

Článek vyšel v časopise Frontiers in Cell and Developmental Biology pod názvem Cellular functions of spermatogonial stem cells in relation to JAK/STAT signaling pathwayVe zkratce se výzkumníci z čínské nemocnice Xi'an Honghui a univerzity Xi'an Jiaotong zaměřili na shrnutí současného výzkumu o kmenových buňkách spermií.

Doporučeno
Ani Oppenheimer, ani Barbie. Tyhle filmy se loni nelegálně stahovaly ze všech nejvíc Ani Oppenheimer, ani Barbie. Tyhle filmy se loni nelegálně stahovaly ze všech nejvíc 22. února 2024 9:05

K výzkumu připojili obrázky vygenerované AI art generátorem Midjourney. Ten jim vytvořil krysu s gigantickým penisem. A když píšeme gigantický, tak tím myslíme opravdu gigantický. Na obrázku několikacentimetrovou krysu její úd přeroste nadvakrát.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Mashable (@mashable)

Že by za sebou krysa tahala obrovský meč o dvojnásobné velikosti svého vlastního těla, je nepravděpodobné, pokud něco není opravdu hodně špatně, píše vtipně web Mashable, který o případu informoval.

V článku také nešlo jen o penis. AI vygenerovala i úplně nesmyslné a zcela nepřesné grafy. Podle The Vice jde o způsob, jak AI proniká do vědeckých sfér, a ukazuje, jakou neplechu může napáchat, když se použije špatně.

Doporučeno
VIDEO: Nahý Slovák vytrolil lidi v Praze. S lyžařskými brýlemi na hlavě napodoboval Apple Vision Pro VIDEO: Nahý Slovák vytrolil lidi v Praze. S lyžařskými brýlemi na hlavě napodoboval Apple Vision Pro 21. února 2024 9:10

Je s podivem, jak taková věc mohla projít. Jak píše Mashable, článek viděly minimálně dvě další strany, tedy nejméně šest lidí. Recenzent článku pro Motherboard pak řekl, že to není jejich starost. Článek už najdeš jen bez původního obrázku, navíc zmizelo jméno editora a jednoho z výzkumníků, přibylo také prohlášení, že událost se šetří a vydavatel je znepokojen.

Domů
Sdílet
Diskuse