Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2024 13:00
Čas čtení 1:35
Adéla Švehlíková

Tříčtvrťáky hlásí comeback. Délka kalhot rozděluje společnost na dva tábory, na které straně stojíš ty?

Tříčtvrťáky hlásí comeback. Délka kalhot rozděluje společnost na dva tábory, na které straně stojíš ty?
Zdroj: Getty Images/Tim Graham Photo Library
MÓDA FASHION TIPY
Uložit Uložené

Možná máš s nimi love–hate relationship. Pokud patříš k těm, kteří tento kousek nemají dvakrát v oblibě, teď je ten správný okamžik zkusit mu dát šanci. Následující měsíce se totiž ponesou v duchu capris.

Jedni capri pants nemohou přijít na jméno, zatímco druzí v nich vidí pohodlný a stylový kousek. Patříš k té druhé skupině? Předložíme před tebe argumenty, které tě možná svedou na scestí... 

Za posledních 70 let to bylo s tříčtvrťáky jako na houpačce. V některých érách představovaly must have piece každého šatníku, jiné dekády je však raději zametly pod koberec. Už od loňského léta tříčtvrťáky opět zaznamenávají comeback.

Capri pants.
Capri pants. Zdroj: Getty images/capri pants


V angličtině se jim říká capri pants, přičemž název je odvozen od italského ostrova Capri. Právě zde kalhoty tříčtvrteční délky debutovaly. Vzhledem k teplému klimatu se tu zvedl spodní lem kalhot, čímž se odhalily kotníky či lýtka.


Capri kalhoty jsou hojně spojovány s ikonami jako Audrey Hepburn nebo Brigitte Bardot. Nejde tedy o žádnou novinku. Už v 50. a 60. letech minulého století se ženy stylizovaly do stylů, které bychom dnes nazvali ballet nebo coquette core. Capri legíny s gumou nataženou pod klenbou chodidla k tomu neodmyslitelně patřily.

Audrey Hepburn.
Audrey Hepburn. Zdroj: IMDb/Audrey Hepburn


Po útlumu v 70. letech nastoupily tříčtvrťáky na scénu opět v osmdesátkách. Během této dekády je proslavila princezna Diana, kterou dosud považujeme za módní inspiraci a popularizátorku hned několika trendů. A ani postava Carrie Bradshaw ze seriálu Sex ve městě nezanevřela na capris o desetiletí později. 

Diana Spencer.
Diana Spencer. Zdroj: Getty Images/Diana Spencer
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Guzzi Archive (@guzziarchive)


Dnes si tříčtvrťáky spojíme nejspíš s érou Y2K, která je nám nejbližší. Hvězdy jako Rihanna, Beyoncé nebo celebrity na Disney Channel – na těch všech byly tříčtvrťáky k vidění po několik let. Po přelomu tisíciletí kalhotám tříčtvrteční délky dominoval také low waist fit s kratším topem, což má přímý vliv na styling capris i v roce 2024.

Mischa Barton.
Mischa Barton. Zdroj: Getty Images/Mischa Barton
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílel uživatel @cameliafarhoodi


Jak tedy tříčtvrťáky nosit? Pokud se přikláníš ke skupině lidí, kteří s touto délkou kalhot nemají zásadní problém, neváhej tento kousek kombinovat například s balerínami nebo jakoukoliv subtilní obuví, která opticky prodlouží nárt. Pokud tě neomezují ani problémy s ledvinami, neboj se kombinace se zmiňovanými crop topy nebo baby tees. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený CR Fashion Book (@crfashionbook)


Vzhledem k tomu, že si na léto budeme muset ještě počkat, je třeba se ještě zamyslet nad teplejšími variantami stylingu. Capri kalhotám sluší také vrstvy, tenisky nebo oversized svrchní oblečení. Vše záleží na tom, jakou délku, šířku a provedení zvolíš. Brzy se tento piece nejspíš vrátí v hojné míře do ulic a snad přestane schytávat tolik hejtu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Šárka Švastalová (@sarkasvastal)

Domů
Sdílet
Diskuse