Kde v Evropě dělají ty nejlepší chuťovky před hlavním jídlem? Podívej se na žebříček oblíbeného gastroserveru. Český přemožitel tě překvapí!
Kompletní žebříček s celou stovkou vybraných evropských předkrmů najdeš na serveru TasteAtlas. My pro tebe vypíchli první pětici a také nečekanou českou stopu.
5. Tzaziki
Řecká specialita, kterou tvoří jogurt, okurky, česnek a mnoho bylinek a koření, jako je kopr, máta nebo petržel. V téhle jižní zemi ji jedí jako omáčku, dip i samostatně jako předkrm. Podává se studená.
4. Simiako garidaki
Čtvrté místo bere opět Řecko, tentokrát ale lokální specialita ostrova Symi. Kolem něj se vyskytuje speciální druh krevet. Ty jsou jasně červené barvy, jemné a sladké, díky čemuž jsou proslulé po celé zemi i mimo ni. No a smažené jsou právě vyhlášenou delikatesou, která oslovila i TasteAtlas.
3. Amêijoas à Bulhão Pato
I bronz patří mořským plodům, tentokrát ale těm portugalským. Tahle specialita nese jméno básníka z 19. století Raimunda Antónia de Bulhãa Pata. Jde o kombinaci mušlí a aromatické omáčky, jejíž základ tvoří olivový olej, česnek, citronová šťáva a čerstvý koriandr. Někdy se přidává i bílé víno.
2. Saganaki
A opět Řecko. Při přípravě saganaki se různá zelenina, maso nebo mořské plody, jako jsou krevety nebo mušle, obalují v sýru a poté se smaží nebo opékají. Někdy můžeš narazit jen na samotný sýr. Výsledek se pak podává v sagani, malé pánvi se dvěma rukojeťmi, ve které se jídlo smažilo.
1. Dakos
Asi tě nezarazí, že i první příčku si sebralo Řecko. Dakos se občas přezdívá také ntakos a jde o pokrm typický pro největší řecký ostrov Krétu. Skládá se ze suchého ječného sucharu zvaného paximadi, na který se přidává nadrobený sýr myzithra, nakrájená zralá rajčata, celé olivy, kapary, čerstvé oregano a několik kapek kvalitního olivového oleje.
35. Bramboráky
Proč uvádíme pětatřicáté místo? Protože právě na něm se objevila česká specialita! Server TasteAtlas zaujaly naše bramboráky.