Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
26. června 2024 v 10:41
Čas čtení 1:15
Veronika Ábelová

Pistáciová čokoláda z Dubaje si popularitu získala hlavně na TikToku. Jak si ji připravit?

Pistáciová čokoláda z Dubaje si popularitu získala hlavně na TikToku. Jak si ji připravit?
Zdroj: TikTok/ Elektraps/ volně k užití
GASTRO TIKTOK
Uložit Uložené

I když se tato lahodná tyčinka s příchutí pistácie prodává jen v Emirátech, touha po ní nezabránila tvůrcům na TikToku, aby si ji připravili doma.

Společnost FIX Dessert Chocolatier vymyslela tuhle čokoládovou parádu, po které se sbíhají sliny lidem všude po světě. Tato tyčinka je plněná křupavou náplní z tenkého kataifi těsta s pistáciovým krémem. Potom se dá do formy a obalí v hořké nebo mléčné čokoládě.

Jednou z těch, které sladkost ohromila, je šéfkuchařka Neha Shah. Ta se rozhodla po návratu z Emirátů čokoládovou tyčinku připravit sama doma.

Doporučeno
Přinášíme ti top 6 nejlepších jídel na světě. Český zástupce v nejlepší stovce tě překvapí Přinášíme ti top 6 nejlepších jídel na světě. Český zástupce v nejlepší stovce tě překvapí 14. června 2024 v 8:10
Doporučeno
Během Eura vběhl na hřiště chlapec, aby se vyfotil s Ronaldem. UEFA ho přísně potrestala Během Eura vběhl na hřiště chlapec, aby se vyfotil s Ronaldem. UEFA ho přísně potrestala 24. června 2024 v 14:51
Doporučeno
Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic 25. června 2024 v 9:30

„Ochutnala jsem originální čokoládovou tyčinku od FIX a je opravdu skvělá. Minulý rok jsem jedla něco podobného v Salon Du La Chocolat v Dubaji, ale vytvořil to někdo jiný. Tohle mi vyrazilo dech,“ popisuje šéfkuchařka. Když se vrátila z Dubaje zpět do Indie, musela se o gastronomický zážitek podělit s ostatními. „V Indii je těžké sehnat kataifi pečivo, tak jsem použila sevaiya nudle, které se připravují k výrobě kheer,“ popsala šéfkuchařka.

Následně nudle orestovala na ghí a smíchala je s pistáciovým krémem, který připravila. Neha Shah ale není jediná, komu tahle tyčinka vyrazila dech. Na TikToku totiž existuje nespočet videí, jak si tuto sladkost připravit.

Virální recept se rozhodla přetvořit i šéfkuchařka a nutriční poradkyně Aathira Sethumadhavan, která některé přísady vyměnila za zdravější varianty. „Jsem čokoholik, ale jako odborník na výživu jsem se vždy zaměřovala na udržitelné stravování a pevně věřím, že toho lze dosáhnout i výměnou za zdravější přísady,“ tvrdí nutriční poradkyně. Pistáciový krém se tak místo bílé čokolády a dalších cukrů vymění za datle a kokosové mléko. Místo těsta kataifi použila opražené celozrnné nudle a celou tyčinku potom obalila v hořké čokoládě.

A jak na ten pravý pistáciový krém? Opražené pistácie se drtí do té doby, než z nich budou jemné hrudky podobné písku. Potom přidáš rozpuštěnou bílou čokoládu a případně ještě dosladíš dalším cukrem. Vše promícháš do nadýchaného krému, který můžeš dobarvit pomocí potravinářského barviva.

Domů
Sdílet
Diskuse