Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
26. srpna 2024 v 14:42
Čas čtení 0:51
Veronika Ábelová

Český film zabojuje o studentského Oscara! Krátký snímek Krajan je mezi sedmičkou nejlepších

Český film zabojuje o studentského Oscara! Krátký snímek Krajan je mezi sedmičkou nejlepších
Zdroj: FAMO/ Krajan
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY FILM
Uložit Uložené

Film Krajan postoupil do finálové sedmičky a utká se s filmy z Německa, Velké Británie, Polska, Itálie nebo USA. Celkově se přihlásilo přes dva tisíce filmů. Slavnostní udělení proběhne na konci října v Los Angeles.

Režiséry absolventského filmu Krajan jsou Pavel Sýkora a Viktor Horák, kteří se stali jedinými zástupci z Česka na studentských Oscarech. Ty se udělují už od roku 1972 a za celou dobu cenu získaly tři české filmy. A to Ropáci Jana Svěráka, Kdo je kdo v mykologii režisérky Marie Dvořákové a v roce 2019 cenu získal animovaný snímek Dcera Darji Daria Kashcheevy. Stane se Krajan dalším vítězem?

Snímek absolventů Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku měl premiéru letos na jaře. Od té doby obráží filmové festivaly a získal cenu za nejlepší film do třiceti let na pražském studentském festivalu FOFR. Producentem filmu je Miloň Telče z filmové školy v Písku. Hlavní role ztvárnili Jiří Štěpnička a Pavel Batěk, který ve filmu hraje důstojníka SS. Ve filmu se objevil i Martin Hlubocký v roli řidiče.

Doporučeno
Měla Barbie vyhrát Oscara? Tohle jsou důvody, proč to ženy stále nemají ve filmové branži lehké (a proč byla chyba Dariu přerušit) Měla Barbie vyhrát Oscara? Tohle jsou důvody, proč to ženy stále nemají ve filmové branži lehké (a proč byla chyba Dariu přerušit) 28. března 2024 v 8:00

Drama vykresluje rozhovor dvou mužů, kteří se setkají o silvestrovské noci v roce 1944 na opuštěné chalupě daleko od civilizace. Pustí se do rozhovoru, který se od všedních témat překlopí do otázek odkrývající tragickou minulost. V tu chvíli je jasné, že tato noc bude pro oba muže osudová.

Snímek bude o vítězství bojovat už tento podzim v Los Angeles, kde cenu udělí americká Akademie filmového umění a věd. Minulý rok se do finálové nominace dostala se svým snímkem Přes střepy Natálie Durchánková.

Doporučeno
Nepomohla ani Barbie. Ve filmech stále mluví a hrají hlavní role především muži Nepomohla ani Barbie. Ve filmech stále mluví a hrají hlavní role především muži 8. srpna 2024 v 16:30
Domů
Sdílet
Diskuse