Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2024 v 10:42
Čas čtení 0:58
Magdalena Trajerová

VIDEO: Děsivá animace simuluje, co se stane s lidským tělem ve vesmíru bez skafandru

VIDEO: Děsivá animace simuluje, co se stane s lidským tělem ve vesmíru bez skafandru
Zdroj: Pixabay.com/volně k užití
TECH VESMÍR VIDEO
Uložit Uložené

Děsivá animace vysvětluje, co by se stalo s lidským tělem, kdyby se ocitlo ve vesmíru bez skafandru.

Video zveřejnil na Youtube kanál DG EYE science. Minutová animace vysvětluje, jak by reagovalo lidské tělo, pokud by se z nějakého důvodu objevilo v nelítostném vakuu vesmíru bez ochrany.

Tělo by údajně neexplodovalo tak, jak to známe z mnoha filmů. Přesto by člověk přežil jen několik desítek sekund. V prvních několika sekundách by se plyny v lidském těle začaly rozpínat, což by vedlo k popraskání plicních tkání.

Ve vesmíru není žádná atmosféra ani tlak, při takových podmínkách se začne voda měnit se na plyn. Vzhledem k tomu, že lidské tělo je z 60 procent tvořeno vodou, je to vážný problém. Během pouhých pěti sekund by se v důsledku vření krve začala odpařovat voda z povrchu kůže, očí a úst.

Jelikož je lidská kůže pružná a dostatečně silná, aby vydržela tlak, tělo by začalo v důsledku rozpínání plynů otékat.

Po patnácti sekundách by v krvi došel kyslík, který mimo jiné zásobuje i mozek. Člověk by proto začal omdlévat. Asi minutu a půl by trvalo, než by se začalo zpomalovat srdce, až by se zcela zastavilo.

Doporučeno
KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? 30. října 2023 v 8:00

Stav bez ochrany ve vakuu si vyzkoušel letecký inženýr v NASA Jim LeBlanc. V roce 1996 testoval výkon skafandru ve vakuové komoře, v jednu chvíli se ale odpojila hadice, která do jeho obleku přiváděla stlačený vzduch. „Když jsem klopýtal dozadu, cítil jsem, jak mi sliny na jazyku začínají bublat těsně předtím, než jsem upadl do bezvědomí, a to je tak trochu poslední věc, kterou si pamatuji,“ uvedl v dokumentární seriálu Moon Machines.

Domů
Sdílet
Diskuse