Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
30. září 2024 v 15:40
Čas čtení 0:58
Magdalena Trajerová

Netflix má problém. Skutečná Martha ze seriálu Baby Reindeer uspěla u soudu, může pokračovat v žalobě pro pomluvu

Netflix má problém. Skutečná Martha ze seriálu Baby Reindeer uspěla u soudu, může pokračovat v žalobě pro pomluvu
Zdroj: Netflix / propagační materiál
FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX SERIÁLY
Uložit Uložené

Americký soud dal za pravdu Fioně Harvey. Žena, podle níž byla ztvárněna role Marthy v seriálu Baby Reindeer, může pokračovat ve své žalobě za pomluvu.

Podle soudce byl pořad nesprávně označen jako pravdivý příběh a Netflix se nepokusil vyvinout řádné úsilí, aby příběh Richarda Gadda fakticky ověřil, informoval The Guardian. Rozsudek streamovací platformě také vyčítá, že se nepokusila správně maskovat Fionu Harvey jako předlohu pro Marthu.

Doporučeno
Nejdůležitější události od zrodu Středozemě až po Pána prstenů: co se stalo před Rings of Power a kdo byl Sauronův pán Morgoth? Nejdůležitější události od zrodu Středozemě až po Pána prstenů: co se stalo před Rings of Power a kdo byl Sauronův pán Morgoth? 26. září 2024 v 15:00
Doporučeno
Marpo: Společnost by neměla ztrácet hodnoty. Celej život jsem snílek Marpo: Společnost by neměla ztrácet hodnoty. Celej život jsem snílek 29. září 2024 v 10:00
Doporučeno
KVÍZ: Poznáš knihu podle hlavní postavy? Otestuj se KVÍZ: Poznáš knihu podle hlavní postavy? Otestuj se 28. září 2024 v 15:00

Harvey tvrdí, že seriál nepravdivě naznačoval, že Richarda Gadda sexuálně napadla a byla poslána do vězení za stalking. Poté, co se divákům proti Gaddově vůli podařilo odhalit její identitu, podala žalobu za pomluvu ve výši téměř čtyř miliard korun. Uvedla, že ačkoliv nikdy nebyla odsouzena za zločin, Netflix ji očernil jako usvědčeného stalkera.

Kalifornský soud upozornil, že epizody seriálu začínají tvrzením „Toto je skutečný příběh“, čímž diváky vyzývají, aby vnímali příběh jako fakt. Činy postavy Marthy jsou v příběhu mnohem horší než ty, z nichž je Harvey obviněna ve skutečnosti.

„Netflix měl vědět, že prohlášení a vyobrazení žalobce prostřednictvím Marthy jsou nepravdivé a že diváci odhalí její identitu a budou ji na základě těchto nepravdivých prohlášení a vyobrazení obtěžovat. Přesto obžalovaní nevyvinuli žádnou snahu vyšetřit přesnost těchto prohlášení a vyobrazení, ani podniknout další opatření k utajení její identity,“ uvedl ve svém rozhodnutí soudce Gary Klausner.

Richard Gadd na svou obhajobu uvedl, že ho Harvey roky obtěžovala, štípala ho do zadku a posílala mu znepokojivé hlasové zprávy a e-maily. Když ji nahlásil na policii, dostala Harvey „varování před obtěžováním“ a nebyla trestně stíhaná ani odsouzená. Úvodní problematické větě se úvodně bránil, byla ale do pořadu zařazena na žádost Netflixu.

Domů
Sdílet
Diskuse