Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej předplatné Refresher+ již od 25 Kč 🤩
18. února 2025 v 7:00
Čas čtení 2:14
Markéta Princová

Zkusili jsme si vyrobit dubajskou čokoládu doma. Zvládneš to taky, povíme ti, co budeš potřebovat

Zkusili jsme si vyrobit dubajskou čokoládu doma. Zvládneš to taky, povíme ti, co budeš potřebovat
Zdroj: Markéta Princová/Refresher
GASTRO DUBAJSKÁ ČOKOLÁDA
Uložit Uložené

Když se na TikToku začne objevovat něco, co vypadá jako nepředstavitelná sladká bomba, je to buď vážně geniální, nebo naprostý fail. Jak je to s dubajskou čokoládou?

Dubajská čokoláda je přesně ten typ receptu, který ti dělá chutě už z videa. Je sladká, křupavá, plněná pistáciemi – prostě sen. V Refresheru jsme se rozhodli, že tohle zkrátka musíme vyzkoušet. Nakoupili jsme suroviny, zkoukli pár TikToků a pustili se do práce. Výsledek? Rozhodně stojí za to!

Co budeš potřebovat

Rozhodně obdivujeme všechny cukráře! Čokoláda se povedla, ale při tvoření to občas trošku drhlo. Každé zaškobrtnutí je však třeba brát s humorem, takže jsme se těšili především z toho, že tvoříme a užíváme si sladkých vůní pistácií a čokolády.

Na začátek ti poradíme, nachystej si větší prkénko a pořádnou pánev – jinak budeš kataifi těsto nacházet po kuchyni ještě za dva dny. Na výrobu potřebuješ i silikonovou formičku. My koupili přesně tu na dubajskou čokoládu – je větší a náplň se do ní krásně vejde (tu naši jsme sehnali na Světě cukrářů za 120 korun).

čokoláda dubaj
Zdroj: Markéta Princová/Refresher

Co je KATAIFI těsto

Kataifi těsto je tenké, jemné těsto podobné filo těstu, ale místo plátů se vyrábí v podobě tenkých nudliček. Můžeš ho znát hlavně z řecké, turecké a blízkovýchodní kuchyně. Nejčastěji se z něj připravují dezerty, jako je řecké Kataifi (plněné ořechy polité sirupem), ale skvěle funguje i v kombinaci se sýrem nebo masem.

Doporučeno
Velký test mléčných čokolád: kvalitní měla hořkou pachuť, vyhrála stylovka. Jak dopadla Milka? Velký test mléčných čokolád: kvalitní měla hořkou pachuť, vyhrála stylovka. Jak dopadla Milka? 11. února 2025 v 13:00

Seženeš ho pohodlně na netu nebo ve specializovaných obchodech s řeckým či blízkovýchodním sortimentem. A protože dubajská čokoláda is the new bábovka, většinou z jednoho e-shopu objednáš i pistáciový krém a tahini pastu.

čokoláda dubaj
Zdroj: Markéta Princová/Refresher

Rady a postřehy k receptu

Velkou pánev a prkénko už jsme zmínili. Za nás ti chceme ještě doporučit použití hořké čokolády. My sáhli po 60procentní z Lidlu. Samotná náplň výsledné čokolády bude hodně sladká a tmavá čokoláda to hezky vyváží.

Co se týká pistáciového krému a tahini pasty, je jen na tobě, jestli si vybereš krém s kousky pistácií nebo zcela hladký. My sáhli po řecké značce Lenas, která je hodně sladká a obsahuje kousky oříšků. Určitě koukej na složení, pokud máš třeba raději méně sladké krémy. Krémem nešetři, my bychom zpětně klidně dali víc.

Pak jsme použili tahini pastu s mandlemi. Nicméně, chuť mandle se v množství oříšku stejně ztratila. Ber tedy takovou, kterou zrovna najdeš. Na příchuti moc nezáleží, hlavní je chuť sezamu, ze kterého se tahini vyrábí.

Recept na dubajskou čokoládu:

  • 120 gramů kataifi těsta
  • 200 gramů pistáciového krému 
  • 2 lžičky tahini pasty
  • kousek másla na opékání těsta
  • 2 tabulky 60% čokolády


Postup:

1. Nejprve si nakrájej těsto na drobno. Pak ho osmahni na másle v té velké pánvi, dokud lehce nezezlátne. Po osmažení ho přemísti do misky a přidej k němu pistáciovou pastu, tahini a všechno dobře promíchej. Pokud ti to nevadí, promíchej náplň rukou, stejně budeš ujídat. Ale jestli ti to je proti srsti, stěrka byla celkem fajn volba, která směs hezky promíchala. Náplň dej stranou.

čokoláda dubaj
Zdroj: Markéta Princová/Refresher

2. Teď rozpusť čokoládu ve vodní lázni a nalij ji do formičky. Přebytečnou čokoládu vrať zpět do misky. Dej formičku na chvilku do mrazáku nebo na balkon a počkej, až čokoláda ztuhne.

3. Po ztuhnutí naplň formu směsí kataifi a pistácií až po okraj a vše zalij rozpuštěnou čokoládou. Pak nech čokoládu opět ztuhnout.

4. Po ztuhnutí už jen opatrně vyklop hotovou čokoládu z formičky a obdivuj svoje mistrovské dílo.

Pravá dubajská čokoláda stojí balík a ta domácí tě z předem zakoupeného těsta vyjde vlastně na podobné peníze. Každopádně výsledek? Super! Krásně to křupe a minimálně za tu zkušenost to stojí. Tak co, půjdeš do toho taky?

Domů
Sdílet
Diskuse