Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. ledna 2016 12:57
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Česká hororová hra s duchy tě díky virtuální realitě vrhne do děsivých míst, která skutečně existují

TECH
Uložit Uložené

Herní horory umí z monitoru pořádně vyděsit i otrlé jedince, co teprve kdybychom je prožívali ve virtuální realitě? Hra Ghost Theory od českých tvůrců tento zážitek hráčům možná v příštím roce nabídne.

Duchové, paranormální jevy, strach a napětí. To vše a mnohem více má nabídnout ambiciózní titul Ghost Theory, který bude speciálně navržený pro systém virtuální reality, hratelný je ale i bez ní. Ve svém jádru se jedná o hororovou adventuru, která svým tématem na první pohled nemusí působit nijak zvlášť ojediněle, její autoři z České republiky nám v ní však v porovnání s jinými hororovými hrami slibují o poznání intenzivnější zážitek, a to zejména právě díky VR technologii. Za projektem stojí tým ze studia Dreadlocks se sídlem v Praze, které na sebe loni upozornilo relativně úspěšným indie kyberpunkovým 2D RPG titulem s názvem Dex, který financovali samotní hráči prostřednictvím kickstarterové kampaně. Vývojáři ale nezahálejí a pouští se do nového díla, tentokrát však chtějí oslovit širší publikum. A pořádně ho vystrašit. 

Česká hororová hra s duchy tě díky virtuální realitě vrhne do děsivých míst, která skutečně existují

V Ghost Theory se hráč ujme kontroly nad profesionální lovkyní duchů jménem Barbara, která v dětství zažila traumatické setkání s paranormálními jevy, což v ní zanechalo dar, ale zároveň i prokletí. Tím je schopnost takzvané Jasnozřivosti, která hlavní hrdince umožňuje na krátkou chvíli zahlédnout přítomné duchy, stejně tak díky ní ale může například nahlédnout do minulosti a přehrát si krátké časové úseky událostí, což jí i hráči pomůže dozvědět se něco o příběhu a historii dané lokality. Tím se tedy dostáváme k herním prvkům a mechanismům, které Ghost Theory nabídne.

Ačkoliv Baraba proti temným neviditelným entitám nebude vyzbrojena proton packem jako krotitelé duchů, namísto toho dostane více tradiční duchařské propriety. Kromě zmíněné Jasnozřivosti bude protagonistka vybavena UV lampou, která odhalí stopy, které jsou oku jinak skryty, kyvadlem pro odhalení zakopaných předmětů, svěcenou vodou pro očištění svého okolí od nebezpečí, EMF metrem pro zjištění výkyvu energie a v neposlední řadě speciálním nahrávacím zařízením na zachycení takzvaného EVP (Electronic Voice Phenomena, česky Fenomén elektronického hlasu), tedy šumů, které mají připomínat hlasy duchů a dalších nadpozemských bytostí při jejich vzájemné komunikaci. Dále nemá chybět ani tlačítko, po kterém si vystrašená Barbara zavře oči. Ve výsledku se tak má hráč cítit zranitelně, avšak nikoliv zcela bezbranně. 

Absence zbraňového arsenálu již mnohým mohla napovědět, že hratelnost Ghost Theory nebude založená na akčním postupu, ale spíše na stealthovém plížení, prozkoumávání a interakci s okolím, přičemž by se přímému střetu s duchy měl hráč za každou cenu snažit vyvarovat. Barbara musí najít způsob, jak příšery vykázat či polapit, přičemž duchové ji sice nemohou fyzicky napadnout a zabít, mohou ji ale pronásledovat a doslova vystrašit k smrti. Podle tvůrců můžeme očekávat nelineární postup a otevřené herní prostředí, kde hráč může využívat zkratek, odhalovat nepovinné oblasti a tajemství, sbírat data v podobě vzorků ektoplazmy a posedlých předmětů, pořizovat záznam aktivity duchů a podobně. 

Co se týče samotných lokací, do kterých Barbara zavítá, ty by měly být inspirovány skutečnými místy na Zemi, s nimiž se paranormální aktivita nějakým způsobem pojí. Tvůrci se během hledání těch nejvhodnějších oblastí osobně setkali i se soukromými majiteli některých domů a pozemků, kde údajně straší. Několik z nich pak dalo souhlas k přetvoření jejich domova a příběhu za ním do virtuální podoby, což má atmosféře hry dodat na autentičnosti. Pocit realismu má dále umocňovat také vizuální podoba duchů. Autoři se totiž rozhodli místo tradičních 3D modelů použít skutečné herce nasnímané stereoskopickou kamerou. 

Česká hororová hra s duchy tě díky virtuální realitě vrhne do děsivých míst, která skutečně existují

Se svým projektem autoři v současné době zkouší štěstí stejně jako u svého předchozího počinu v rámci crowdfundingové kampaně na Kickstarteru, kde na vývoj můžete v případě zájmu přispět i vy, čímž hru přiblížíte o krok blíže k její realizaci. Celková nabídka odměn nezklame a možnosti podpory jsou široké, počínaje symbolickou jednou librou a konče až pěti tisíci librami, které vám kromě jiného koupí i příležitost objevit se ve hře jako jeden z duchů. Samotnou hru si můžete předobjednat za 14 liber (~18 eur; 500 korun), přičemž její vydání se plánuje na září (september) 2017 pro Windows a Mac. 

Jak již bylo zmíněno v úvodu, Ghost Theory počítá s plným využitím systému Oculus Rift, zahrát si ji bude ovšem možné i kompletně bez VR headsetu. To bude zřejmě případ majoritní části celé hráčské obce, jelikož nabídka her pro VR by musela být skutečně neodolatelná (což zatím není), aby si běžný hráč pořídil technologii v hodnotě až 700 eur (~19 tisíc korun), za což se dají pořídit obě konzole současné generace. V příštích letech by její cena mohla spadnout, hráč však k jejímu provozu dále potřebuje slušně nadupanou mašinu, což také není levná záležitost. Je tedy otázkou, zda krok vývojářů Ghost Theory směrem k VR technologii přinese kýžené výsledky, když si ji běžný hráč nebude moci ještě nějakou dobu dovolit. Další věcí je možnost, že i kdyby mělo VR dostatek hráčů, nemusí se nutně najít dost těch, kteří by podobný, bezprostředně hororový zážitek vyhledávali, když už dnešní běžné hororové tituly dokáží být pro mnohé jedince místy až příliš děsivé i na monitorech či televizích. Nápad je to nicméně rozhodně zajímavý a přejeme mu úspěch.

Česká hororová hra s duchy tě díky virtuální realitě vrhne do děsivých míst, která skutečně existují

Při překonání cílové částky sto tisíc liber (~130 tisíc eur; 3,5 milionu korun) je pak připraveno i několik dalších stretch goalů, které zahrnují například i release na konzole PS4 společně s podporou jejího Playstation VR. Do konce kampaně zbývá 24 dnů. Jaký dojem na vás Ghost Theory udělala? Chtěli byste si ji zahrát a podaří se podle vás studiu požadovanou částku získat?

Domů
Sdílet
Diskuse