Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2017 19:35
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Česko je dle cizinců druhou nejlepší zemí pro rodinný život. V přátelskosti jsme však prý jedni z nejhorších

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Řada poznatků z nové studie jsou dalším úspěchem pro Česko, stejně tak si ale naše republika připsala o něco méně chválihodné výsledky.

Přibližně před měsícem jsme vás informovali o tom, že hlavní město Praha se společně s jihomoravskou metropolí umístily v žebříčku mezi pěti nejlepšími studentskými městy na světě, netrvalo dlouho, a Česká republika se může radovat z dalšího skvělé výsledku. Naše domovina tentokrát zabodovala v novém průzkumu společnosti InterNations, největší sítě lidí žijících a pracujících mimo zemi svého původu. Firma oslovila celkem 14 300 expatriantů (dohromady tvořících 174 národností), kteří se zabydleli na nejrůznějších koutech planety, přičemž každý z respondentů byl povinován ohodnotit více než 40 aspektů dané lokality na stupnici 1 až 7

Výsledky rozsáhlého průzkumu za rok 2016 byly následně publikovány v téměř 200stránkovém dokumentu, ze kterého můžeme vyčíst celou řadu zajímavých údajů. Tak například v žebříčku celkově nejlepších zemí pro expaty kraluje Tchaj-wan, za kterým se umístila Malta či Ekvádor. 10. příčku pak obsadila právě Česká republika, která si oproti předešlému ročníku za rok 2015 polepšila o 12 míst. Naopak nejhorší zemí je Kuvajt, předposlední je Řecko a před ním Nigérie.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

Místo v tomto žebříčku bylo určeno několikero rozdílnými parametry, jedním z nichž byla například kvalita života, v jejímž rámci se Česko mezi skoro 70 zeměmi umístilo na 7. místě. Cizinci ocenili zejména možnosti spojené s cestováním či dopravou a dobrou bezpečnost. První příčku zde zaujal opět Tchaj-wan, následuje Rakousko a Japonsko. Na opačném konci žebříčku se pak objevuje poslední Nigérie, předposlední Mozambik a třetí od konce je Kuvajt. 8. místo pak naše země zaujala v rámci zkoumání nákladů na život a podobně pozitivního výsledku Česko dosáhlo i v žebříčku zemí s nejlepšími pracovními podmínkami pro cizince, kde se umístilo na 9. místě.

 Ilustrační obrázek

Česko je dle cizinců druhou nejlepší zemí pro rodinný život. V přátelskosti jsme však prý jedni z nejhorších
Zdroj: pixabay.com

Zdaleka největší úspěch však Česko zaznamenalo v žebříčku, v němž byla porovnávána kvalita rodinného života. Zde se na základě odpovědí od cizinců Česká republika umístila na fantastickém 2. místě, za což vděčí například skvělé dostupnosti dětské péče a vzdělání nebo nízkým nákladům, které s tím jsou spojené. V podkategorii, která zkoumala kvalitu vzdělání, se Česko umístilo na stále docela solidním 13. místě. Stříbrná příčka je velkým úspěchem už jen proto, že v roce 2014 se Česko v tomto směru umístilo o 12 míst hůře, zatímco v roce 2015 se v seznamu neobjevilo vůbec, jelikož se zde nepodařilo najít dostatek účastníků výzkumu, kteří mají děti. Úplnou špičkou z tohoto hlediska je podle cizinců Finsko, kdežto nejhorším místem pro expaty s dětmi je Brazílie.

A kde se Česku naopak příliš nevedlo? K žádnému chlubení není například výsledek z kategorie, která zkoumala, jak snadné je pro cizince se v dané zemi zabydlet a přizpůsobit se některým zdejším podmínkám. V tomto směru Česká republika zaujímá až 58. místo ze 67 zemí. Cizinci se zde zpravidla necítí příliš vítáni, učení se češtiny je pro ně náročné, dále považují za obtížné najít si nové přátele, no a co se týče podkategorie přátelskosti, zde Česko zaujímá 3. nejhorší místo.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Celou vyčerpávající studii s mnoha dalšími poznatky nejen o České republice si můžete prohlédnout na tomto odkaze. Co na Českou republiku očima cizinců říkáte? Souhlasíte s nimi? O názor se s námi můžete podělit níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse