Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2017 17:21
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Češi budou mít ústavní právo držet a nosit zbraň kvůli obraně státu. Někteří změnu vítají, jiní ji považují za nesmysl

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Držení zbraně a její použití k obraně státu se má stát ústavním právem. Názory na změnu se však silně různí.

Ústava České republiky se rozroste o nový paragraf, který má občanům země zajistit právo držet a nosit střelnou zbraň kvůli obraně státu. V případě ohrožení republiky tak budou moci majitelé legálně držených zbraní okamžitě zasáhnout. Změnu dnes, ve středu 28. června, odhlasovala poslanecká sněmovna, přičemž pro její zavedení hlasovalo 139 ze 168 přítomných členů dolní komory. Nyní zákon ještě musí schválit senátoři. 

Češi budou mít ústavní právo držet a nosit zbraň kvůli obraně státu. Někteří změnu vítají, jiní ji považují za nesmysl
Zdroj: pixabay.com

Autoři novely tímto reagují na závaznou směrnici Evropské unie o zbraních, která omezuje držení některých typů zbraní ve všech členských státech. Díky tomu, že se držení zbraně stane ústavním právem občanů České republiky, se má země vyhnout povinnosti zavést evropskou vyhlášku. Kritici ovšem nápad zakotvit právo držet zbraň přímo do ústavy považují za nesmysl, který na implementaci směrnice nic nezmění a Česko ji stejně bude muset přijmout.

Zákon o zbraních a střelivu navíc již v současnosti dává lidem právo za předepsaných podmínek vlastnit zbraň, kterou může v případě potřeby také použít k obraně. A jaký názor na nový zákon máte vy? Dejte nám vědět níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse