Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. ledna 2018 12:08
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Rus si koupil v Praze byt za 35 bitcoinů. Jedná se o jeden z prvních obchodů tohoto druhu na světě

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V Praze došlo k netradičnímu nákupu. Rus si za bitcoiny pořídil byt.

Rok 2017 se nesl ve znamení kryptoměn, které se pro mnohé staly velice lukrativní investiční příležitostí, a ti, kteří do nich vložili peníze ještě v dobách jejich začátků, si dnes mohou spokojeně mnout ruce. Jejich využití se však stává čím dál častější i v reálném světě, kde pomalu začínají nahrazovat tradiční platební metody, a jak informoval technologický server Czechcrunch, jeden takový případ se odehrál během loňského roku i v Česku.

Podle čerstvých informací webu se u nás v listopadu (november) podařilo uskutečnit vůbec první prodej bytu jen za použití kryptoměny, konkrétně se přitom mělo jednat o částku 35 bitcoinů (v přepočtu asi 10 milionů korun). Prodej zprostředkovala realitní firma Home Hunters, přes kterou si byt nacházející se v Praze zakoupil zákazník z Ruska.

„Když se poprvé ozval zahraniční klient se zájmem o koupi bytu v Praze za bitcoiny, nápad umožnit nákupy za kryptoměny byl ještě v plenkách. Měli jsme navržený proces celého obchodu, ale nebyl ještě otestován v praxi, proto jsme byli trochu nervózní. Přeci jen šlo o velkou příležitost a nikdo nechtěl nikde udělat chybu. Klientovi jsme tedy rovnou oznámili, že bude náš beta-tester a on s tím souhlasil,“ uvedl zakladatel firmy Jaroslav Kováč s tím, že celý prodej musel být kvůli zpátečnímu letu zahraničního zákazníka zrealizován ani ne za týden, což je velmi krátká doba i při platbě českými korunami, nakonec se ale vše povedlo.

Rus si koupil v Praze byt za 35 bitcoinů. Jedná se o jeden z prvních obchodů tohoto druhu na světě
Zdroj: maxpixel.freegreatpicture.com

A spokojenost neskrýval ani samotný klient. „Bitcoin představuje budoucnost peněžního sektoru a přináší v dnešní době mnoho změn do tohoto odvětví. Jsem hrdý, že můžu svým pořízením bytu přispět k rozšiřování adopce kryptoměn mezi masy. Nepochybnou výhodou je samozřejmě jednoduchost použití a snadnost převodu ve srovnání s běžnými měnami. I to byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl koupit byt pomocí bitcoinu,“ řekl nový majitel pražského bytu.

Nejenže se však jednalo o historicky první prodej bytu za bitcoiny u nás, ale něco podobného je velmi vzácným případem i v rámci celého světa. Byt v pražských Strašicích má být dokonce teprve druhou nemovitostí na světě, která byla prodána za bitcoiny, přičemž prvenství si v tomto ohledu drží prodej domu v americkém Texasu, k němuž došlo v září (september) loňského roku.

Domů
Sdílet
Diskuse