Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. ledna 2018 14:29
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Nejnebezpečnější kaskadérské kousky Tom Cruise, při kterých mu šlo o život a často se pohyboval stovky metrů nad zemí

FILMY A SERIÁLY TOM CRUISE
Uložit Uložené

Slavný hollywoodský herec má pro strach uděláno.

Jedním z nejodvážnějších herců, kteří si většinu kaskadérských kousků natáčí sami, je Jackie Chan. Největšího konkurenta nachází v osobě Toma Cruise. Ten je v Hollywoodu v podstatě žijící legendou akčního filmu a slavného čínského mistra bojových umění v lecčems překonává. Pokud máte rádi jeho filmy, věřte, že většinu nebezpečných scén, ve kterých se objevuje, netočil kaskadér, ale sám Tom Cruise.

A to včetně těch nejšílenějších kousků na letícím letadle nebo při nebezpečných pádech. Některé stunty vám vyrazí dech a i když je Tom Cruise ceněnou hvězdou Hollywoodu, nejednou se při natáčení ocitl v ohrožení života. Pojďme si připomenout desítku jeho nejodvážnějších a nejlepších kaskadérských kousků, které se kdy objevily na stříbrném plátně. 

Mission Impossible: Rogue Nation

Pátý díl akčního dobrodružství je poctivým filmem, který oplývá řadou akčních scén a sérii nedělá ostudu. Jeden okamžik ze snímku však předešlé počiny dokonce překonává. Je jím moment, v němž se Tom Cruise zachytí vzlétajícího Airbusu A400m a nechá se vynést několik desítek metrů nad povrch země. Ač se to zdá neuvěřitelné, i tento kousek skutečně vznikl tak, jak ho vidíme na obrazovce, bez použití speciálních efektů.

Odvážný herec byl samozřejmě ochrannými lany zajištěn, ale pořád musíme mít na mysli fakt, že jakákoli odtržená součástka kamery nebo letící předmět mohli v takové rychlosti být pro Toma Cruise smrtícím projektilem. Obzvláště, když scénu natáčeli osmkrát. Všechna čest.


Mission Impossible: Ghost Protocol

Bojíte se výšek? Pokud ano, možná budete mít závratě jen ze samotného průběhu natáčení jedné ze scén čtvrtého pokračování Mission Impossible. Tom Cruise zde ve výšce okolo 800 metrů nad zemí šplhá po Burdž Chalífa, nejvyšším mrakodrapu na světě. Natáčení probíhalo dlouhých 8 dní, a i když byl herec samozřejmě zajištěn nejlepším možným způsobem, houpat se na laně téměř kilometr nad zemí chce samo o sobě hodně odvahy.

A Tom Cruise se u toho tváří, jakoby se nechumelilo. 


Mission: Impossible 2

Rvačky s nožem jsou v akčních filmech běžné. V drtivé většině případů se však používá pouhá atrapa, nikoli reálné ostří. Nebyl by to ale Tom Cruise, kdyby nepožadoval, aby v jedné ze scén Mission: Impossible 2 měl jeho sok Dougray Scott nůž pravý. Nejenže jím Toma řízl do tváře, ale zároveň mu kroužil jeho ostrým několik milimetrů nad okem.

A aby to nebylo málo, hollywoodský herec měl svého kolegu přesvědčovat, aby na nůž tlačil vší silou a rvačka tak získala reálný nádech. Stačilo, aby jednomu z mužů ujela ruka a Tom Cruise by přišel o oko. 

 


Jack Reacher

V každém pořádném akčním filmu nesmí chybět pořádná automobilová honička. Jack Reacher je toho příkladem se svou několikaminutovou jízdou, kterou měl plně v režii Tom Cruise. Nabourávat do sebe ve vysoké rychlosti je tak nebezpečné, že ani nemusím zmiňovat, co vše by se mohlo pokazit.

Hollywoodská hvězda to však i tentokrát zvládla s bravurou na výborně řemeslně zpracovaných záběrech můžete vidět, jak dokáže hrát i ve vypjatých momentech.


Collateral

Málokdy se stane, že Toma Cruise uvidíte ve filmu jako zápornou postavu. A když už to tak musí být, stojí to za to. S vlasy nabarvenými na šedo a drsným výrazem vypadá dobře. Sluší mu ale i skvěle zkoordinované pohyby, kterými odpravuje jednoho bodyguarda za druhým.


The Mummy

Mumie sice příliš u diváků a kritiků neobstála a vysloužila si nominaci na Zlaté maliny, ale jedno jí musíme uznat. Tom Cruise zde opět zazářil a dokázal, že akci má pořád v krvi. V jedné ze scén stál na budově, které se po odpálení zřítila. I s ním. Všechno bylo pečlivě připravené, ale jeho odvahu bych přesto chtěl mít. Navíc si většinu bojových scén ve filmu zahrál sám a za to mu patří veliké uznání.


Mission: Impossible 2

Další kousek z druhého dílu Mission: Impossible je opět až příliš silný šálek kávy pro jedince trpící závratí. Hned v úvodní sekvenci totiž pozorujeme Toma Cruise jak bez jištění leze několik desítek metrů nad zemí po skále. V jednom momentě seskočí níže, ale podjede mu noha.

Stačí se však jako zázrakem na poslední chvíli zachytit. To jsou zároveň jediné dva momenty, které Cruise netočil, zbytek scenérie mu patří. A to včetně momentu, kdy se skály drží jen koleny a vyklání se nad propastí a nebo když se drží jen rukama a nohy se mu houpou nad smrtící propastí. Uf.


Knight and Day

Scéna s honičkou na motorce patří mezi nejlepší scény snímku Knight and Day. A pokud jste při sledování filmu váhali, můžeme vám nyní potvrdit, že Tom Cruise skutečně velkou část scén natočil sám. A nejenže se odvážil riskovat své zdraví ve vysokooktanové honičce, ale sám navíc i některé nebezpečné scény vymyslel. Například tu, v níž uhánějí na motorce, Cameron Diaz se přes něj otočí a střílí na ozbrojence za nimi.


Mission Impossible: Rogue Nation

Zkoušeli jste někdy pod vodou zadržet dech, co nejdéle to šlo? Vsadím se, že déle jak tři minuty jste nevydrželi. A přesně tolik času měl Tom Cruise strávit pod vodou při natáčení jedné z filmových scén. Jenže všechno nešlo, tak jak bylo v plánu a herec nakonec pod hladinou strávil neuvěřitelných 6 minut. 


Mission: Impossible

Voda je živel, který dokáže darovat, ale i brát. A pokud sedíte v místnosti, kterou obklopuje 16 tun této tekutiny, zřejmě nechcete, aby se vám vyvalila na hlavu. Tomovi Cruisovi to však zjevně potíže nedělalo a akční sekvence, v níž se valí hektolitry vody sám navrhl a také sám zahrál. 


BONUS: The Mummy 

Pokud si pamatujete z loňské Mumie scénu, v níž se letadlo s Tomem Cruisem a jeho společníky řítí k zemi, zřejmě vám utkvěla v hlavě pasáž, v níž postavy poletují trupem letadla v nulové gravitaci. A pokud jste mysleli, že šlo o trik, podceňujete Toma Cruise. Hrdina filmu totiž natáčení této scény podstoupil hned 64krát. Ten den s emu asi hodně točila hlava.

Za připomenutí stojí ještě scéna z American Made, v níž Tom Cruise pilotuje letadlo. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, ale herec v jednom momentu musel opustit kokpit a z vrtulníky vyhazovat balíčky kokainu. Letadlo tak několik vteřin nikdo neřídil. Jaký kaskadérský kousek Toma Cruise se vám zdá nejšílenější? 

Domů
Sdílet
Diskuse