Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. dubna 2018 15:28
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Plánovaná revitalizace náplavky ji toto léto spíše „umrtví“. Dělnické práce uzavřou na nejteplejší měsíce oblíbené provozovny u řeky

KULTURA
Uložit Uložené

Sehnat si vychlazené pivko přímo na náplavce bude letošní léto trochu oříšek.

Tak letos to „náplavkování“ nebude zrovna ideální. Za čtrnáct dní se k vltavskému břehu na Rašínově nábřeží sjedou první bagry a dělníci, kteří se pustí do oživování oblíbeného místa pro letní posedávání s přáteli a vychlazenými poklady. Ironií osudu zůstává fakt, že takovým způsobem náplavku pro letošní nejteplejší sezonu spíše „umrtví“. Většina barů a dalších multifunkčních podniků totiž zůstane kvůli revitalizačním pracím zavřená. Nepochopitelný krok ze strany vedení hlavního města, které z nejasných důvodů nemohlo nechat rekonstrukci na chladnější období tohoto roku, nyní schytává kritiku.

„Tři dny poté, kdy už bychom v sluncem zalitých dnech měli mít otevřeno, přišlo oficiální oznámení. Bajkazyl a všechny pobřežní provozovny budou celé léto zavřené. Podle původní domluvy měla alespoň po část sezóny být náplavka občanům a návštěvníkům Prahy normálně k dispozici. Bagry ale mají přijet 20. dubna a do září se má stavět,“ píše například na svých facebookových stránkách podnik Bajkazyl. Ten funguje jako půjčovna kol, ale také jako bar nebo organizátor náplavkových akcí nejrůznějších druhů. Jeho brány, stejně jako většiny dalších podobných podniků u řeky, zůstanou toto léto zavřené. 

Ještě před rokem přitom pražská primátorka Adriana Krnáčová předesílala, že rekonstrukční práce započnou na podzim loňského roku a náplavka bude před letní sezonou 2018 plně připravena přivítat natěšené návštěvníky. Technické a administrativní tahanice celý projekt zdržely a z neznámých důvodů není možné posunutí na podzimní období letošního roku. Jinak na tom nebude ani protější břeh. I smíchovskou náplavku čekají úpravy.

Ilustrační foto

Plánovaná revitalizace náplavky ji toto léto spíše „umrtví“. Dělnické práce uzavřou na nejteplejší měsíce oblíbené provozovny u řeky
Zdroj: Wikimedia Commons/Aktron

Rekonstrukce jsou vždy dobrým nápadem, který je v mnoha případech opravdu na místě. Díky podobným projektům se z nevzhledných a nevyužitých prostor skladů stanou nové kavárny, galerie a další možnosti k využití volného času. Ovšem naplánování této proměny je poněkud nešťastné. Nejenže odpudí řadu potenciálních návštěvníků, ale letní sezonu znepříjemní i místním podnikatelům. Nám nezbývá nic jiného, než si buď zvyknout na pohled na dělníky a jejich stroje, nebo pro letošní rok náplavku po škole i po práci vynechat.

Domů
Sdílet
Diskuse