Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2018 13:25
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Je konec, směnárna v Praze nabízející 15 korun za euro dostala milionovou pokutu a přišla o licenci

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Karma je zdarma. Směnárna Chequepoint už nadále nebude okrádat turisty.

Směnárna Chequepoint končí po 28 letech s činnosti ve své nejfrekventovanější pobočce. Na rohu turisticky vytíženého Staroměstského náměstí, přímo naproti historického orloje, nabízela kurz turistům, při kterém nabízela za 1 euro pouhých 15 korun.

Podle České národní banky, která směnárně odebrala licenci, bylo důvodem opakované porušování zákonných povinností, které patří ke korektnímu provádění směnárenské činnosti. Chequepoint prý neposkytoval klientům žádné předsmluvní informace a de facto tím úplně zamezil možnosti si na věc jakýmkoli způsobem stěžovat. Práva okradeného turisty byla velmi malá. 

Je konec, směnárna v Praze nabízející 15 korun za euro dostala milionovou pokutu a přišla o licenci
Zdroj: Pixnio.com

Směnárna kromě toho také dostala pokutu ve výši 1,2 milionu korun za porušování několika zákonů (o platebním styku, o směnárenské činnosti, a dokonce kvůli opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu).

Veřejný boj s touto směnárnou zahájil Janek Rubeš, který o tématice podvodů v Praze začal točit videa

I když je uzavření Chequepoint výtečná zpráva, pofidérní kurzy jsou ve směnárnách v centru Prahy stále vidět. Takto podvodných provozoven je už od 90. let stále velké množství a prozatím s tím nejde dělat o nic víc, než doporučovat turistům, aby si v nich nerozměňovali a navést je na důvěryhodnější podniky.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Před praktikami směnáren by měla turisty chránit nově schválená novela zákona o směnárenské činnosti (informovali jsme o ní zde). Ta umožňuje okradených turistům vrátit do dvou hodin provedenou transakci do 1 000 eur, tedy asi do 25 700 korun.

Domů
Sdílet
Diskuse