Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Jaká jídla milují jednotlivé národnosti?
Taste Atlas je web přibližující gastronomii, pokrmy a chutě míst celého světa. Každý možná někdy přemýšlel nad tím, jaké jídlo je pro jakou zemi typické a co ochutnat, když ji navštíví. Tvůrci podle svých slov „zachraňují“ tradiční kulturu typických receptů, které bývají stále více nahrazovány mj. i fastfoodovými pokrmy.
Jejich mapa proto nabízí seznam toho nejautentičtějšího jídla, společně s restauracemi, kde ho může každý ochutnat. Seznam restaurací pomalu narůstá spolu s uživatelskými recenzemi. Jak tvůrci uvádí, zatím nejde o hotový projekt.
Otázkou tedy zůstává, na jaké pokrmy láká Taste Atlas do České republiky. Mimo chlebíčky, sekanou, smažený sýr nebo tlačenku doporučuje pardubický perník, olomoucké tvarůžky, hořické trubičky nebo valašský frgál. Doporučuje také vybrané druhy piv, čímž je Česko pochopitelně vyhlášené.
Když jsme se dověděli, co zajímavého nabízí Čechy, určitě by nebylo od věci se podívat i na Slovensko. Atlas láká na halušky, kapustnicu nebo vyhlášenou parenicu.
Jaká další jídla jsou nejtypičtější pro konkrétní země? Otevřeli jsme Taste Atlas a podívali se na to.
Flaki je další tradiční pochoutka, tentokrát patřící do polských končin. Původně nepochází přímo z Polska, tento pokrm prošel několika národy, ale tady se zakořenil a proměnil podle místních ingrediencí.
Jedná se o polévku, kterou tvoří dršťky, tedy předvařené předžaludky skotových zvířat. Ty se musí nejdříve vyprat. Ne náhodou proto připomíná dršťkovou polévku.
Když se řekne Německo, nejeden příznivce tradiční gastronomie si vybaví dobré pivo v pořádně napěněném tupláku a tradiční buřt. Existuje zhruba 1500 různých odrůd, ty nejoblíbenější obsahují směs surového mletého masa a tuku. Tuto pochoutku by neměl nikdo minout.
Češi milují guláš, ale ještě více ho mají rádi Maďaři, od nichž totiž tento oblíbený pokrm pochází. Tradice hovoří o jakémsi chudém pastevci Gulyásovi, jenž si rád dopřával silný masitý pokrm s paprikou a cibulí. Původně šlo o polévku, která se však později mírně přetvářela a zároveň šířila do dalších koutů světa.
Oproti Česku se tradiční maďarský guláš podává výhradně s chlebem, nikoli knedlíky.
Bramborové hranolky se ve Velké Británii začaly objevovat již v 18. století, kdy se sem dostaly z Francie. Smažená ryba obalená v chutném křupavém těstíčku, podávaná se silnými hranolky z opravdových brambor zakápnutých octem, se stala okamžitě populární.
Původně se balila do novin, to bylo ale zakázáno kvůli jedovatosti novinového inkoustu, dnes si tuto oblíbenou pochoutku můžeš dopřát už jedině ve zdravotně nezávadném balení. Použitá ryba je nejčastěji treska.
Burgery jsou po celém světě mohutně oblíbeným pokrmem a nikoho nepřekvapí, že pochází právě z USA díky masivnímu rozmachu rychlého občerstvení. Umístnění v tomto seznamu zřejmě nikoho nepřekvapí.
Jeho příprava je rychlá a jednoduchá, mezi dvě bulky je podáváno mleté maso spolu s hlávkovým salátem, sýrem, rajčetem a dalšími surovinami, které se liší od konkrétního druhu. Název jídla pochází z Hamburku.
Polévky jsou častým druhem tradičních pokrmů, výjimku nečiní ani provensálská rybí bouillabaisse pocházející z přístavního města Marseille. Nejdříve šlo o pokrm chudých, dnes si jej dopřává francouzská smetánka a na žádném významném pohoštění nesmí chybět.
Jde o polévku uvařenou z několika druhů korýšů, ryb a zeleniny, kterou dochucují aromatické bylinky.
Paella je svěží a jednoduchý pokrm podobný rizotu. Podobně jako jiná středomořská jídla patří k tomu nejzdravějšímu, co lze v tomto seznamu najít. Je bohatý na vitamíny, jsou v něm krevety, kalamáry, rajčata, česnek a rybí či zeleninový vývar.
Pokud zamíříš až do dalekého Ruska, tvé pozornosti by podle atlasu jídla neměly uniknout pelmeně. Jedná se o ve vodě vařené taštičky plněné mletým vepřovým nebo hovězím masem, příp. jejich kombinaci.
Pokud by se ti masové knedlíčky přejedly, k dispozici je i verze plněná ovocem. Každá rodina má jiné tradice a příprava i chuť se může mírně lišit.
Česko se v posledních letech stalo domovinou mnoha bister, která nabízí tuto vietnamskou polévku. Na rozdíl od některých asijských verzí se podává horká. Jde o jeden z nejtradičnějších pokrmů.
Hlavní složkou jsou široké rýžové nudle spolu s vývarem (nejtradičněji masovým, ale i zeleninovým) s tenkými hovězími nebo masovými plátky. Polévka je velmi bohatá, kořeněná a obohacená o citronovou šťávu, chilli, cibuli, mátu nebo klíčky a další přísady, které se liší v jednotlivých provinciích.
Levnou egyptskou pochoutku košarí přinesli na toto území indičtí vojáci v dobách britské kolonizace na začátku 19. století. Jde o směs rýže, čočky a těstovin spolu s rajčatovou omáčkou. Pokrm je levný a chutný, může působit na způsob „co dům dá“.
Jde o aromatické, kořeněné jídlo, které by si neměl návštěvník Egypta nechat ujít. Je vhodné i pro vegetariány, neobsahuje totiž žádné maso.
Norsko je národem silných žaludků, nejspíš. Jedině tak se dá vysvětlit do dnešních dob dochovaná pochoutka jménem lutefisk. V dávných dobách, kdy se námořníci pouštěli na náročné cesty po rozbouřených mořích, potřebovali obrovské zásoby jídla, které jim musely na cestách vydržet.
Ryby, tradičně tresky, si proto nakládali do březového popela, aby následná reakce po týdenním uležení změnila rybí maso v bílý rosol, který se pak dále tepelně upravuje. Norové a Švédové se o původ této pochoutky dodnes hádají.
V Česku se po extrémně populárním pho začíná objevovat právě ramen jako tajemná asijská polévka, která si dobývá srdce místních konzumentů. Jde o silným masovým vývarem zalité nudle s vejcem, houbami, mořskými řasami, sójovou omáčkou, miso a podobnými ingrediancemi.
Podobně jako v případě pho nebo např. české knedlíčkové polévky má každá kuchařka svůj vlastní recept a svůj způsob přípravy.
Jeden z nejtypičtějších korejských pokrmů je polévka nengmjon. Podávána je za studena a obsahuje nudle ve vepřovém vývaru, často doplněné o ředkvičky, nebo vejce uvařené natvrdo. Nudle se používají co nejdelší, symbolizují totiž dlouhý život, pojídají se ale velmi těžce, a proto bývají zkracovány.