Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
22. října 2018 v 17:08
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě

GASTRO
Uložit Uložené

Jaká jídla milují jednotlivé národnosti?

Taste Atlas je web přibližující gastronomii, pokrmy a chutě míst celého světa. Každý možná někdy přemýšlel nad tím, jaké jídlo je pro jakou zemi typické a co ochutnat, když ji navštíví. Tvůrci podle svých slov „zachraňují“ tradiční kulturu typických receptů, které bývají stále více nahrazovány mj. i fastfoodovými pokrmy. 

Jejich mapa proto nabízí seznam toho nejautentičtějšího jídla, společně s restauracemi, kde ho může každý ochutnat. Seznam restaurací pomalu narůstá spolu s uživatelskými recenzemi. Jak tvůrci uvádí, zatím nejde o hotový projekt. 

Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě

Otázkou tedy zůstává, na jaké pokrmy láká Taste Atlas do České republiky. Mimo chlebíčky, sekanou, smažený sýr nebo tlačenku doporučuje pardubický perník, olomoucké tvarůžky, hořické trubičky nebo valašský frgál. Doporučuje také vybrané druhy piv, čímž je Česko pochopitelně vyhlášené.

Když jsme se dověděli, co zajímavého nabízí Čechy, určitě by nebylo od věci se podívat i na Slovensko. Atlas láká na halušky, kapustnicu nebo vyhlášenou parenicu. 

Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě

Jaká další jídla jsou nejtypičtější pro konkrétní země? Otevřeli jsme Taste Atlas a podívali se na to. 

Nejtypičtější pokrmy vybraných zemí

Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě
Česko

Chlebíčky 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Dominika Zrebená (@dominikazrebena1),

 

Sekaná

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Lukáš Žáček (@zakyso),

 

Smažený sýr

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený C O C O ‍♀ E V (@coco_evka),

 

Utopenci

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Ondrej Bursik (@truemunchman),

Tlačenka 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Morbid Pig (@morbidpig),  


Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě
Slovensko

Lokše 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Antoniooo (@toni.drkelic),

 

Strapačky

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tereza Salonova (@terez.tom),

 

Bryndzové halušky 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Bambola-Barbora (@bambolka1),

 

Kapustnica

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený recepty.sk (@recepty.sk),

 

Oravský korbáčik

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Federico Greco (@fenix872),


Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě

Polsko

Flaki

Flaki je další tradiční pochoutka, tentokrát patřící do polských končin. Původně nepochází přímo z Polska, tento pokrm prošel několika národy, ale tady se zakořenil a proměnil podle místních ingrediencí. 

Jedná se o polévku, kterou tvoří dršťky, tedy předvařené předžaludky skotových zvířat. Ty se musí nejdříve vyprat. Ne náhodou proto připomíná dršťkovou polévku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Rostek Vlog Bez Cenzury (@rostek666),


Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě
Německo

Bratwurst

Když se řekne Německo, nejeden příznivce tradiční gastronomie si vybaví dobré pivo v pořádně napěněném tupláku a tradiční buřt. Existuje zhruba 1500 různých odrůd, ty nejoblíbenější obsahují směs surového mletého masa a tuku. Tuto pochoutku by neměl nikdo minout.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Ruzica Josic (@ruzicajo),


Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě
Maďarsko

Guláš

(Gulyás)

Češi milují guláš, ale ještě více ho mají rádi Maďaři, od nichž totiž tento oblíbený pokrm pochází. Tradice hovoří o jakémsi chudém pastevci Gulyásovi, jenž si rád dopřával silný masitý pokrm s paprikou a cibulí. Původně šlo o polévku, která se však později mírně přetvářela a zároveň šířila do dalších koutů světa. 

Oproti Česku se tradiční maďarský guláš podává výhradně s chlebem, nikoli knedlíky. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený PICK Deli & Gourmet (@pickdeligourmet),


Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě
Velká Británie

Fish and Chips

Bramborové hranolky se ve Velké Británii začaly objevovat již v 18. století, kdy se sem dostaly z Francie. Smažená ryba obalená v chutném křupavém těstíčku, podávaná se silnými hranolky z opravdových brambor zakápnutých octem, se stala okamžitě populární.

Původně se balila do novin, to bylo ale zakázáno kvůli jedovatosti novinového inkoustu, dnes si tuto oblíbenou pochoutku můžeš dopřát už jedině ve zdravotně nezávadném balení. Použitá ryba je nejčastěji treska.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Otterly Glorious Food (@otterly.delicious),


Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě
Spojené státy americké

Burger

Burgery jsou po celém světě mohutně oblíbeným pokrmem a nikoho nepřekvapí, že pochází právě z USA díky masivnímu rozmachu rychlého občerstvení. Umístnění v tomto seznamu zřejmě nikoho nepřekvapí.

Jeho příprava je rychlá a jednoduchá, mezi dvě bulky je podáváno mleté maso spolu s hlávkovým salátem, sýrem, rajčetem a dalšími surovinami, které se liší od konkrétního druhu. Název jídla pochází z Hamburku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Burger Shop Worcester (@burgershop_worc),


Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě
Francie

Bujabéza

(Bouillabaisse)

Polévky jsou častým druhem tradičních pokrmů, výjimku nečiní ani provensálská rybí bouillabaisse pocházející z přístavního města Marseille. Nejdříve šlo o pokrm chudých, dnes si jej dopřává francouzská smetánka a na žádném významném pohoštění nesmí chybět. 

Jde o polévku uvařenou z několika druhů korýšů, ryb a zeleniny, kterou dochucují aromatické bylinky. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený 河井あゆみ/Ayumi Kawai (@ayumi.kawai_arno),  


Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě
Španělsko

Paella

Paella je svěží a jednoduchý pokrm podobný rizotu. Podobně jako jiná středomořská jídla patří k tomu nejzdravějšímu, co lze v tomto seznamu najít. Je bohatý na vitamíny,  jsou v něm krevety, kalamáry, rajčata, česnek a rybí či zeleninový vývar.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Blu Fresh Fish MarketPlace (@blubentonville),


Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě
Rusko

Pelmeně

(пельмени)

Pokud zamíříš až do dalekého Ruska, tvé pozornosti by podle atlasu jídla neměly uniknout pelmeně.  Jedná se o ve vodě vařené taštičky plněné mletým vepřovým nebo hovězím masem, příp. jejich kombinaci.

Pokud by se ti masové knedlíčky přejedly, k dispozici je i verze plněná ovocem. Každá rodina má jiné tradice a příprava i chuť se může mírně lišit. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ʙᴇᴛsʏ ʜᴜɴᴛɪɴɢᴛᴏɴ ᴄʀᴏғᴛ (@betsycroftpottery),


Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě
Vietnam

Pho

(Phở)

Česko se v posledních letech stalo domovinou mnoha bister, která nabízí tuto vietnamskou polévku. Na rozdíl od některých asijských verzí se podává horká. Jde o jeden z nejtradičnějších pokrmů.

Hlavní složkou jsou široké rýžové nudle spolu s vývarem (nejtradičněji masovým, ale i zeleninovým) s tenkými hovězími nebo masovými plátky. Polévka je velmi bohatá, kořeněná a obohacená o citronovou šťávu, chilli, cibuli, mátu nebo klíčky a další přísady, které se liší v jednotlivých provinciích. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jinn (@jinn.uk),


Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě
Egypt

Košarí

(كشرى)

Levnou egyptskou pochoutku košarí přinesli na toto území indičtí vojáci v dobách britské kolonizace na začátku 19. století. Jde o směs rýže, čočky a těstovin spolu s rajčatovou omáčkou. Pokrm je levný a chutný, může působit na způsob „co dům dá“. 

Jde o aromatické, kořeněné jídlo, které by si neměl návštěvník Egypta nechat ujít. Je vhodné i pro vegetariány, neobsahuje totiž žádné maso.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílel uživatel @zahraa_alhilo9696,


Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě
Norsko

Lutefisk

Norsko je národem silných žaludků, nejspíš. Jedině tak se dá vysvětlit do dnešních dob dochovaná pochoutka jménem lutefisk. V dávných dobách, kdy se námořníci pouštěli na náročné cesty po rozbouřených mořích, potřebovali obrovské zásoby jídla, které jim musely na cestách vydržet.

Ryby, tradičně tresky, si proto nakládali do březového popela, aby následná reakce po týdenním uležení změnila rybí maso v bílý rosol, který se pak dále tepelně upravuje. Norové a Švédové se o původ této pochoutky dodnes hádají.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Guri Bjørkli (@bjorkliguri),


Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě
Japonsko

Ramen

(ラーメン)

V Česku se po extrémně populárním pho začíná objevovat právě ramen jako tajemná asijská polévka, která si dobývá srdce místních konzumentů. Jde o silným masovým vývarem zalité nudle s vejcem, houbami, mořskými řasami, sójovou omáčkou, miso a podobnými ingrediancemi.

Podobně jako v případě pho nebo např. české knedlíčkové polévky má každá kuchařka svůj vlastní recept a svůj způsob přípravy. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ᴋᴀsɪᴀ & ᴍᴀʀᴛᴀ (@na_paleczkach),


Česko holduje smažáku, tlačence, jelitu i perníku. Unikátní atlas jídel mapuje typické pokrmy po celém světě
Severní Korea

Nengmjon

(냉면)

Jeden z nejtypičtějších korejských pokrmů je polévka nengmjon. Podávána je za studena a obsahuje nudle ve vepřovém vývaru, často doplněné o ředkvičky, nebo vejce uvařené natvrdo. Nudle se používají co nejdelší, symbolizují totiž dlouhý život, pojídají se ale velmi těžce, a proto bývají zkracovány. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Mochi (@munchinmochi),

Další tradiční pokrmy nalezneš na na webu TasteAtlas.com!

Domů
Sdílet
Diskuse