Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2018 11:51
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Poprvé v historii povede jednu z armád NATO žena

ZAJÍMAVOSTI SLOVINSKO
Uložit Uložené

Slovinskou armádu se pokusí postavit na nohy žena s dlouholetými zkušenostmi.

Severoatlantickou alianci tvoří 29 států a stejný počet armád. Založena byla už 4. dubna 1949, ale teprve nyní se do čela jedné z armád postaví žena. Generálmajorka Alenka Ermenková byla dnes jmenována náčelnicí slovinského generálního štábu.

Její nástup není jen historickým krokem, ale také nadějí na zlepšení stavu, v němž se armáda Slovinska nachází. Tvoří ji jen něco přes sedm tisíc vojáků, což není mnoho i na dvoumilionový stát. V aliančních zkouškách připravenosti navíc byla slovinská armáda vyhodnocena jako neschopna bojového nasazení.

V oficiálním slovinském armádním spotu nefiguruje ani jedna žena. Teď bude velet.

Nová šéfka armády tak bude mít na čem pracovat. Její první kariérní zářez přišel v 90. letech, kdy jako osmadvacetiletá politoložka v uniformě slovinské armády pomáhala zastavit jugoslávskou armádu. Boje trvaly jen deset dní, ale úspěšně zabránily zapojení Slovinska do krvavé jugoslávské války. Mimoto se zúčastnila i mise v Kosovu jako expediční síla. Její fyzickou připravenost doplňuje i vzdělání. Mimo jiné drží titul z mezinárodních vztahů z King's College University v Londýně.

Domů
Sdílet
Diskuse