Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. února 2019 18:41
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

TV Nova dnes slaví 25 let, takto vypadal první vysílací den. Jaký pořad sledovalo 5 milionů lidí?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Je to čtvrt století, co se v pražském Národním muzeu poprvé rozsvítila kontrolka vysílání nováckého kanálu.

Byly to těžké měsíce plné složitých příprav. Čtvrtého únorového dne v devatenáct hodin večer odstartovala své vysílání později nejsledovanější televize. O její historii jsme se rozepsali už v našem seriálovém článku věnujícím se zvláštnímu období 90. let, tentokrát se budeme věnovat onomu zvláštnímu dni, kdy televize Nova vysílání nastartovala.

Bylo to zahájení vysílání televizní stanice, jehož hlavním zdrojem výdělků byly reklamy. Právě tak se z původně „intelektuálního“ kanálu stala komerční televize v té nejryzejší formě. Tohle byl program prvního dne:

05:00 – Nova je tady...
18:55 – Nova menu
19:00 – Začínáme...
 
 
 
19:30 – Televizní noviny
 
 
19:51 – Sportovní noviny
19:55 – Počasí
20:05 – Obecná škola
21:50 – Téma dne
22:00 – Krotitelé duchů
00:05 – Zprávy Nova TV
00:15 – Penthouse
01:10 – Nova na sobotu
 
 
01:15 – Konec vysílání
 
 
 
Sledovanost se stala důležitým aspektem celého vysílání. Programy musely být stravitelné pro toho nejběžnějšího diváka. To se stalo terčem kritiky. Tehdejší ředitel Vladimír Železný to ale omlouval: „Pro intelektuály je těžké pochopit, že naši obyvatelé jsou normální. Jsou to sebejistí občané, kteří mají právo zvolit si, jak strávit večer,“ říkal. Sám měl pořad Volejte řediteli, který ve světě neměl obdoby.
 
O sledovanost nebylo nouze. Není náhoda, že absolutně nejsledovanější pořady byly vysílány v 90. letech. Tím absolutně nejsledovanějším byl pořad Miss desetiletí vysílaný 12. 10. 1997. Sledovalo jej 5,184 mil. diváků, což dělalo 81,12 % všech, co měli v ten den zapnutou televizi. 
 
Druhým nejsledovanějším byla zábavná show Novoty. Uváděl ji tehdejší dvorní bavič Petr Novotný (který se stal ikonou podobného stylu pořadů) a tady se mj. převlékal, vyprávěl mnoho různých anekdot a neuvěřitelných historek, které bavily tisíce domácností u televizních obrazovek. 1. listopadu 1998 jej sledovalo 4,956 milionů diváků (80,90 %).
 

Trojici nejsledovanějších pořadů uzavírá vzpomínková show Pět let s vámi, kterou televize premiérova přesně před 20 lety. K televizi tehdy ukovala 4,937 mil. diváků, což je na dnešní poměry – a na to, že šlo o vzpomínkový pořad – naprosto neuvěřitelné číslo, jen dokazující, jaký zvláštní televizní fenomén Nova před lety tvořila.
 
Může za to zejména úžasná schopnost Železného i celého tehdejšího týmu televize Nova umět prodat své pořady, moderátory, vysílané seriály a podobně. Něčemu podobnému se pravděpodobně už nikdy nepodaří nikomu v televizní branži dosáhnout.
 
TV Nova dnes slaví 25 let, takto vypadal první vysílací den. Jaký pořad sledovalo 5 milionů lidí?
 

I tímto článkem lákala TV Nova na své vysílání:

Monika B. (24) se už několik dní nemůže odtrhnout od obrazovky. Poté, co začala vysílat NOVA, zapomněla i na líbánky. Jej manžel Václav (29), kterého si vzala před pouhými dvěma týdny, nejprve nevěřil vlastním očím – ona, a u televizoru? Zprvu to přičítal pouhé zvědavosti, jaké budou začátky TV NOVA, ale pak pochopil, že to bude vážnější. S povzdechem dodal: „Nejhorší je, že mě to začíná přitahovat taky!“

Domů
Sdílet
Diskuse