Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. února 2019 13:50
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

V Kolíně nad Rýnem budou na semaforech homosexuální páry. Vedení města tím chce podpořit průvod hrdosti

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Radnice čtvrtého největší německého města vyjádří podporu členům LGBT+ komunity.

V Kolíně nad Rýnem se od 5. do 7. června bude konat jako každým rokem pochod hrdosti na podporu LGBT+ komunity. Letošní ročník bude výjimečný v tom, že se bude konat na počest Stonewallských nepokojů, které vypukly před 50 lety. Vedení města se k této příležitosti rozhodlo účastníkům průvodu vyjádřit podporu a chystá na semaforech podél trasy pochodu změnit piktogramy stojícího a jdoucího člověka za dvojice stejného pohlaví.

Kolínská akce Christoher Street Day je součástí celé řady pochodů, které se konají napříč Evropou. Cílem je zavzpomínat na 28. červen 1969, kdy proběhla policejní razie, proti níž ten samý den vyrazilo do ulic protestovat na dva tisíce leseb, gayů a dalších příslušníků sexuálních menšin. Tato událost se do dějin vepsala jako zásadní moment, jenž změnil vnímání LGBT+ komunity. Rok poté se odehrály první pochody hrdosti homosexuálů v Los Angeles a New Yorku.

V Kolíně budou na semaforech homosexuální páry. Vedení města tím chce podpořit průvod hrdosti
V Kolíně budou na semaforech homosexuální páry. Vedení města tím chce podpořit průvod hrdosti Zdroj: Commons.wikimedia.org / Henning Schlottmann

Kolínská radnice zatím neuvedla, zda bude výměna semaforů trvalá, nebo se po konci oslav jinakosti vrátí piktogramy k původní podobě. Západoněmecké město ale není prvním městem, které tímto způsobem podpořilo pochod sexuálních menšin. Předběhla jej Vídeň v roce 2015.

Domů
Sdílet
Diskuse