Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2019 21:49
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Apple představil nejvýkonnejší Mac v historii, tmavý režim pro iOS 13 a nový monitor za 100 tisíc

TECH
Uložit Uložené

Apple se na letošní konferenci Keynote opravdu předvedl.

Apple dnes zahájil svoji každoroční konferenci WWDC tradičně úvodním představením novinek na Keynote. Jednalo se o jednu z nejočekávanějších konferencí Keynote za poslední roky. A to nejen díky očekávání nového iPhonu ale také iOS verze 13, o které ses u nás mohl dočíst již před nějakou dobou.

iOS 13 ve tmavém prostředí 

V minulém roce společnost Apple představila iOS verze 12, který přinesl několik zásadních novinek a v jeho následujících updatech toho bylo ještě daleko více. V historii společnosti se tak jednalo o nejúspěšnější verzi iOS vůbec.

O tom svědčí také čísla, se kterými se Tim Cook pochlubil. iOS 12 se pyšní spokojeností uživatelů, která přesahuje 97 % a najdeme ji u 85 % všech iPhonů. I přesto se však dalo očekávat, že letošní rok přinese iOS verze 13.

Apple WWDC
Apple WWDC

Ihned po uvedení těchto čísel se Tim Cook vrhl na představení fanoušky velice žádané funkce – tmavý režim. Ten byl předveden hned v několika variantách a je skvěle implementován napříč celým systémem. Změn v uživatelském prostředí proběhlo hned několik – vylepšení poznámek, práce s odesíláním fotografií, propracovanější psaní na klávesnici nebo nová gesta.

Na své si přijdou i majitelé novějších iPhonů s Face ID, u verze 13 totiž došlo ke zrychlení přihlášení až o 30 %.

Fotografie i video

Jednou z hlavních předností nejnovějších iPhonů je zajisté kvalitní fotoaparát. Uživatelé proto budou mít u portrétních režimů nově možnost více si pohrát se světlem, podobně jako tomu je u kvalitních fotoaraptárů, a o trochu více ovlivnit výslednou fotografii.

A pokud ti doposud vadilo, že sis nemohl pořádně upravit video, otočit a různě naklonit, tak tě určitě potěšíme, že iOS 13 přinese podobný editor videa, který najdeš u fotografií.

Nový operační systém pro iPad

Majitelé iPadů dnešním dnem zažívají velkou změnu. Apple představil nový operační systém nazvaný ipadOS. Ten si dává za cíl znatelně lepší práci s iPadem, ze kterého se díky tomuto může stát opravdu plnohodnotné pracovní zařízení.

Jeho hlavní předností je multitasking a práce s okny různých aplikací. Přeskakování aplikací a kopírování obsahů mezi několika aplikacemi najednou bude mnohem příjemnější. Novinkou je i možnost různě si rozdělit obrazovku iPadu, jako tomu je například na noteboocích s Windows nebo macOS, kde si lze okna aplikací otevřít do různých velikostí a pohodlně spravovat všechna najednou bez obtěžujícího otevírání a zavírání.

Apple WWDC
Apple WWDC

Díky snaze udělat z iPadu zařízení vhodné pro velkou část pracovních ůkonu, se společnost Apple musela poprat i se soubory, proto zlepšila propojení například tvého pracovního notebooku a iPadu, aniž by sis u toho zničil nervy.

Novinkou je i možnost použití iPadu jako vedlejšího displeje pro tvůj Macbook bez jakýchkoliv aplikací třetích stran, jako tomu bylo doposud.

Neočekávaně dravý Mac Pro

Sál se zahalil do temna, když se před zraky všech objevilo video ve kterém zazářil nový Mac Pro, který uvedl v úžas všechny přítomné v sále. Nový Mac Pro je něco, co nikdo nečekal a co tu doposud nemá obdoby.

Tahle už na první pohled dravá bestie v sobě ukrývá opravdu velké možnosti a jako bonus, nově majitelé budou mít možnost si Mac nadále vylepšovat. Apple tak konečně vyslyšel prosby náročných uživatelů.

Apple WWDC
Apple WWDC

Nový Mac Pro tak nabídne možnost až 1,5 TB RAM paměti, 28jádrový procesor Intel Xeon či 8 PCIe slotů. A to vše v opravdu slušivém designu. A to není vše, Mac Pro k sobě má i parťáka. Tím je nový 32" palcový monitor v rozlišení 6K s více než 20 miliony pixely. Po dlouhé době se tak jedná konečně o nový monitor značky Apple.

Apple WWDC
Apple WWDC

A teď to, co tě zajímá asi nejvíce – cena. Za Mac Pro si trochu připlatíš, jeho nejlevnější varianta tě vyjde na 137 tisíc korun (5 333 eur), monitor má pak svojí počáteční cenu na 114 tisících korun (4 444 eur).

 

Domů
Sdílet
Diskuse