Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2020 19:02
Čas čtení 0:43
Daniel Kopejska

Mění se pravidla povinné karantény

NEWS ADAM VOJTĚCH KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Pokud nyní přijdete do kontaktu s člověkem pozitivním na koronavirus, v případě, kdy máte oba roušku a jste bez příznaků, nemusíte do karantény, vysvětluje ministr zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes uveřejnil nové pravidlo, které se týká karantény. Od nynějška platí, že pokud osoba přišla do kontaktu s jinou, která je nakažená koronavirem a obě měly nasazenou roušku nebo respirátor, tak nemusí osoba bez příznaků do karantény.

Toto rozhodnutí opodstatňuje tím, že vláda nechce karanténou zatěžovat lidi, u kterých to není potřeba. Je si dle jeho slov vědom negativních dopadů na osobní a pracovní život během karantény.

Karanténa stejně tak nebude nutná pro lidi, kteří nemoc Covid-19 prodělali v uplynulých 90 dnech. Další změna už z dřívějších dní přinesla zkrácení samotné karantény ze 14 dnů na 10. Pokud lidé na konci karantény stále mají náznaky onemocnění jsou v ní ponecháni další tři nebo čtyři dny. Doposud není vyžadován test k opuštění izolace. To se nevztahuje například na zdravotní pracovníky, ty se testem musí prokázat. 

Doporučeno
WHO varuje: V těchto měsících v Evropě očekáváme nárůst úmrtí na koronavirus WHO varuje: V těchto měsících v Evropě očekáváme nárůst úmrtí na koronavirus 14. září 2020 14:03
Domů
Sdílet
Diskuse