Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2020 15:45
Čas čtení 1:48
Daniel Kopejska

Falešné Nike Dunks, které požehnal Jeff Staple. Lidé si mohou objednat padělek žádaného modelu, který není od Nike

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Warren Lotas, návrhář a designér kolaboruje na modelu Nike Dunk low s Jeffem Staplem, který navrhl legendární Pigeon dunks v roce 2005. Háček je v tom, že boty nemají Nike branding a jsou vlastně padělek.

Svět tenisek se bouří kvůli novému vydání extrémně žádaných Pigeon Dunks. Tentokrát se ale nejedná o model od Nike, ale od návrháře Warrena Lotase. Ten dostal požehnání od Jeffa Staplea, který původní Pigeon dunky navrhl.

Silueta Nike Dunk se v posledních měsících dostala opět na vrchol a kolaborace i limitované barevné kombinace mizí ve vteřinách. Nyní přichází možnosti si objednat pro smrtelníka nedosažitelné boty. Nejdená se však o licencovaný produkt Nike, ale o custom návrháře Lotase.

Původní Pigeon dunky ovlivnily svět tenisek. V roce 2005 je navrhnul Jeff Staple, release měly v New Yorku, kde se vytvořila tak obrovská fronta, že jí musela rozhánět policie. Nízké šedé tenisky byly totiž extrémně limitované, pouze 150–200 párů a na stránkách StockX je dnes najdeme za astronomické částky. Okolo Staplea se vytvořil hype. Ten nadále tvořil další barevné kombinace a spolupracoval i s dalšími značkami.

Doporučeno
Benjamin Kickz: 16letý překupník s teniskami, který už údajně vydělal svůj první milion Benjamin Kickz: 16letý překupník s teniskami, který už údajně vydělal svůj první milion 9. dubna 2016 16:47

Warren Lotas je umělec, který už několikrát tvořil Nike tenisky svojí cestou. Místo swooshe umístil na bok tenisky podobný tvar, který však není typicky zakončený. Na místo fajfky umístil hokejovou masku Jasona Voorhese. Na svém Instagramu vysvětlil, že se jedná o předobjednávku bez limitu. Chce totiž, aby se k botám dostal každý, kdo je chce. Dodání bude trvat 3–4 měsíce, mezitím se budou boty vyrábět. 

Falešné Nike Dunks, které požehnal Jeff Staple. Lidé si mohou objednat padělek žádaného modelu, který vlastně není od Nike
Zdroj: stockx.com/nike-dunk-sb-low-staple-nyc-pigeon

Tenisky byly dostupné 15 minut za cenu 300 dolarů. Pod informačním příspěvkem se strhla debata uživatelů o tom, jestli je správné prodávat botu, která je na chlup stejná jako originální model z roku 2005, na které však nenajdeme žádný branding Nike. Boty se samozřejmě nemůžou ani jmenovat Nike Dunk low. Nesou proto název WL Reinterpreted OG shoe. 

Vzniká tedy otázka, kdy jsou boty padělek a kdy ne, jestli je správné je vyrábět a prodávat, když to povolil i samotný návrhář původního modelu. Právníci společnosti Nike se k situaci doposud nevyjádřili.

Anketa:
Jaký máš názor na prodej těchto tenisek?
Je to špatně
Nevadí mi to
Je to špatně
24 %
Nevadí mi to
76 %
Domů
Sdílet
Diskuse