Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2020 22:56
Čas čtení 3:13
Vojtěch Vanda

Pokračování Evropské ligy: Sparta v deseti prohrála s Francouzi, Liberec skolil Belgičany

SPORT AC SPARTA PRAHA ČESKO LIBERECKÝ KRAJ PRAHA
Uložit Uložené

Úvodní kolo skupiny Evropské ligy svedlo dohromady Spartu Praha s LOSC Lille a Slovan Liberec s Gentem.

Český fotbalový fanoušek měl dnes o zábavu na večer postaráno. I přes zbytečnou prohru Slavie Praha s Hapoelem Beer Shevou 1:3 si mohl spravit chuť pozdějšími zápasy Sparty Praha a Slovanu Liberec.

Přestože sparťané hráli od 23. minuty v deseti, byli v prvním poločase francouzskému soupeři Lille vyrovnaným protivníkem. Hečovu síť nakonec rozvlnil až Yazici před koncem poločasu. Hned na začátku druhého ale hru oživil Adam Hložek, který po dvou minutách na hřišti předložil gólovou přihrávku Bořku Dočkalovi.

Doporučeno
Skupiny Evropské ligy jsou tu! Slavia Izraelce tlačila, po hrubých chybách ale nakonec prohrála 1:3 Skupiny Evropské ligy jsou tu! Slavia Izraelce tlačila, po hrubých chybách ale nakonec prohrála 1:3 22. října 2020 20:50

Avšak v 60. minutě našel cestu do sparťanské branky znovu Yazici, Třetí gól dokázal vsítit Jonathan Ikone po dokonalém úniku a Yazici se nakonec dočkal i hattricku, kdy potrestal ohromnou chybu Hanouska v 75. minutě. Sparta tak podlehla Lille 1:4.

Naopak Liberci se povedlo ustát úvodní tlak belgického Gentu a po půl hodině se dostal do vedení kopačkou Júsufa. Podještědští hráči hatili jednu šanci belgického celku za druhou a povedlo se mu za výsledek 1:0 vyválčit cenné tři body

Doporučeno
Velkolepý návrat Karlose Vémoly a neskutečná válka o titul. Oktagon 17 byl plný úžasných zápasů Velkolepý návrat Karlose Vémoly a neskutečná válka o titul. Oktagon 17 byl plný úžasných zápasů 17. října 2020 22:23

Jak hráči Sparty, tak Liberce se na dnešní den určitě těšili. Čekala je totiž základní skupina Evropské ligy. Sparta se ale ocitla v poměrně zajímavé situaci; v minulosti se nestávalo, aby v její základní jedenáct bylo tolik hráčů, kteří si ji zahrají poprvé. Strach by jim proti čtvrtečnímu soupeři stejně nepomohl. Na domácí půdě totiž přivítali průběžně první celek francouzské nejvyšší soutěže Lille i přes přeplněnou marodku a s dorostenci na lavičce.


To Liberec se nepostavil tak „rozjetému“ soupeři, každopádně jej nic lehkého také nečekalo. Tým, který má ve své sestavě spoustu slávistických hráčů, čelil totiž i jednomu z bývalých sešívaných. V základní sestavě jejich soupeře, belgického Gentu, totiž nastoupil Michael Ngadeu-Ngadjui, a je nutno podotknout, že si se zkušenými Indiány přijel pro body.

Deset je na Lille málo

Na Spartě byla vidět nerozehranost, možná i proto, že poslední ligový zápas absolvovala byl 3. října. Naopak Lille je ve stálém herním zápřahu, v němž během sedmi zápasů inkasovalo pouhé 2 góly.

Doporučeno
Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní 8. května 2024 9:00

Sparťané na začátku zmatkovali, v prvních dvou minutách dovolili soupeřům tři šance, brankář Heča ale naštěstí nemusel lovit míč ze své branky. Letenští ale na rychlé francouzské útočníky stejně nestačili, což se nakonec promítlo v červené kartě pro Ladislava Krejčího, jenž za zatahání protihráče za rameno odešel ve 23. minutě ze hřiště. Sparta se proti Lille statečně bránila, nicméně gólu nezabránila. Přišel těsně před koncem prvního poločasu, kdy Yusuf Yazici propálil všechno před sebou.


Začátek druhého poločasu byl ale úplně o něčem jiném. Hned ve 47. minutě se Vindheim dostal na pravou stranu hřiště, poslal pod sebe střídajícímu Adamu Hložkovi, který na vápně našel Bořka Dočkala, jenž srovnal na 1:1. Letenským se dokonce podařilo dostat francouzský celek pod tlak, který se možná i kvůli tomu ani neostýchal hrát mimo hranice fair play. Na hřišti následně začala mela, kterou se snažil rozhodčí Duje Strukan ukočírovat žlutými kartami. 


V 60. minutě se ale Lille zkonsolidovalo, a po Bradaričově centru skóroval znovu Turek Yazici. V 66. minutě dostal míč za Hečová záda po nádherně načasovaném lobu za obranu

Ikone, a na Spartě bylo vidět, že by se jí jeden hráč v poli navíc hodil. Yazici nakonec i hattrick zkompletoval, když mu jej v 75. minutě nabídl po chybě Marek Hanousek.

Sparta pak mohla snížit po krásné individuální akci Adama Karabce, který našel Polidara, ale brankář Magnan zabránil gólu na brankové čáře. Sparta tak nestačila na Lille a prohrála 1:4.

Doporučeno
Od vyhazovače až po světového bojovníka. První Slovák v UFC Ľudovít Klein se zapsal do historie domácího MMA Od vyhazovače až po světového bojovníka. První Slovák v UFC Ľudovít Klein se zapsal do historie domácího MMA 21. července 2022 8:30

Liberec vyválčil tři body

Podobně nervózní úvod měl i Liberec, na kterého Gent nastoupil pěkně zostra. Už v prvních deset minutách to mohlo být 0:2 pro hosty, každopádně ani Bukari ani Yaremchuk na Nguyena nevyzráli. Za dalších deset minut zase mohl jít do vedení tým ze stadionu U Nisy, nicméně Júsuf místo vlnící sítě viděl míč v rukavicích brankáře Roefa.

Byl to ale Liberec, který se nakonec prosadil první, Júsuf Hilál zkušeně uklidil ve 29. minutě míč z bezprostřední blízkosti do belgické branky. Hra se následně trochu uklidnila, Liberec dokázal kvalitně kontrovat belgickou hru, a tak šel do šatny s náskokem o jednu branku.


Ve druhém poločase se Gent znovu ujal iniciativy a snažil se vyzrát na svatyni Filipa Nguyena. Liberec však zvládal odvracet všechny balóny do bezpečí. V 60. minutě měl šanci srovnat Fortuna, ale centr do sítě neuklidil. Liberci se následně dařilo hru vyrovnávat, snažil se nezmatkovat a udržovat si své vedení, přestože do konce zápasu zbývalo hodně času.

Tento recept ale z nějaké důvodu na Belgičany stačil, a proto Liberečtí, jako jediný český tým, slavil plný bodový zisk.

Domů
Sdílet
Diskuse