Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2021 v 22:42
Čas čtení 2:35
Vojtěch Vanda

Kvalifikace na MS ve fotbale: Česko splnilo povinnost a přehrálo Bělorusko 2:0. Trefil se Schick i Hložek

Kvalifikace na MS ve fotbale: Česko splnilo povinnost a přehrálo Bělorusko 2:0. Trefil se Schick i Hložek
Zdroj: ČTK/AP/Roman Kruchinin
SPORT
Uložit Uložené

Češi potřebovali vyhrát a to se jim i povedlo.

Rovnice byla jednoduchá; pokud chce český národní tým pomýšlet na baráž postupem z kvalifikační skupiny na mistrovství světa, musí v pondělím zápase v Rusku porazit outsidera z Běloruska. K tomuto výsledku nakročil pozitivně – po sérii nedotažených útoků se nakonec dokázal ve 22. minutě prosadit Patrik Schick a Češi tak šli do šaten za stavu 0:1.

A Češi dokázali vsítit gól i ve druhém poločase, když v 65. minutě prolomil střeleckou smůlu Adam Hložek. Zbytek zápasu pokračoval ve stejném duchu jako jeho začátek – spousta vypracovaných šancí, často skvělým presinkem Michala Sadílka, a žádná střela. Proto Češi již další gól nedali.

Doporučeno
Kvalifikace na mistrovství světa: Česko remizovalo s Walesem 2:2 díky houževnatému výkonu a vlastnímu gólu soupeře Kvalifikace na mistrovství světa: Česko remizovalo s Walesem 2:2 díky houževnatému výkonu a vlastnímu gólu soupeře 8. října 2021 v 22:41

Povinná výhra, náprava nálady, nutné tři body. Tak se mluvilo o zápasu České fotbalové reprezentace před zápasem v Kazani, kde se utkala s outsiderem kvalifikační skupiny E na mistrovství světa v Kataru Běloruskem. Po ne zrovna přesvědčivém výkonu proti Walesu potřebovali čeští fotbalisté zvednout morálku povedeným zápasem se spoustou gólů, který mohl přijít kdy jindy než v klání proti papírově nejlehčímu soupeři.


Tomu se totiž povedlo v minulém zápase prohrát s bojovným týmem Estonska. K tomu kosí běloruský tým koronavirus, tudíž byl demoralizovaný jak výsledkově, tak i fyzicky. Situace proto chtěla česká jedenáctka využít. Oproti minulému zápasu nastoupila v poměrně obměněné sestavě, zejména obranná řada dostala nový „facelift“ – na stoperu se objevil Ondřej Čelůstka, kterého doplnila nová akvizice Turínu FC David Zima. Na levé křídlo se přesunul Aleš Matějů, pravou stranu dostal na starost Tomáš Wiesner.


Vykartovaného Antonína Baráka pak musel nahradit Matěj Vydra, který se postavil na levé křídlo pod Patrika Schicka, vedle něj se seřadili Adam Hložek a Jakub Pešek. Poslední změnou oproti utkání s Walesem bylo nasazení Michala Sadílka od první minuty, jenž nahradil Alexe Krále.

Ubojovaný gól

Na hrobově tichém Central Stadionu v hlavním městě ruského Tatarstánu převzali iniciativu nejprve v červeném hrající Češi; první střela Adama Hložka přišla již ve 2. minutě. V dalších osmi minutách však Češi jinak branku Pavla Pavljučenka neohrozili. Na vině byla špatná a pomalá rozehrávka na vícero doteků, která vedla jen k nepřesnostem – podobně jako proti Walesu. Aktivitu našinci ale nakonec zvýšili a byl to kanonýr mužstva, Patrik Schick, který nepromarnil nabídku Michala Sadílka a poslal ve 22. minutě Česko do vedení.


Češi poté již opravdu převzali útočnou iniciativu. Ve 26. minutě se do brejku dostal Matěj Vydra, jenž ale nedokázal vyzrát na brankáře a dva dotírající obránce. Ve 28. minutě se zase ke střele dočkal Schick, kterou ale Pavljučenko dokázal vyrazit. Běloruský tým se později také osmělil, podobně jako Wales si zvládal vypravovat brejkové situace, které však naštěstí postrádaly ty správné parametry ve finální fázi. Ve 36. minutě přesto znovu pálili Češi, ani Souček ale skóre nenavýšil. Marné dobývání z české strany trvalo až do konce prvního poločasu.

Hložkův premiérový gól

Druhý poločas začali Češi akcí, kterou určitě chtěli dělat častěji. Ve 46. minutě vyslal Tomáš Souček po individuální akci Jakuba Peška. jenž však ve vyložené šanci vystřelil mimo tři tyče běloruské branky. Po sedmi minutách znovu Sadílek vyslal do úprku Schicka, který ale trefil míč pouze špičkou a ve vyložené šanci minul. Možná i z toho důvodu se Schick nakonec pasoval do role nahrávače a úspěšně, když v 65. minutě oběhl celou běloruskou obrannou řadu a nabídl zakončení Adamu Hložkovi, jenž, i díky teči, konečně našel volný roh Pavljučenkovy brány.


V poslední čtvrthodině hry ale začali zlobit i hráči v bílém. Více kombinovali, občas se jim povedl nějaký brejk a česká obrana dokázala likvidovat soupeřovy akce až na konci předfinální fáze. Když se následně Češi dostali do vápna, většinou rozehrávkou z obrany nebo skvělým presinkem Michala Sadílka, nedokázali pořádně vystřelit. Výsledek se tak do konce zápasu nezměnil a přestože se znovu nejednalo o bůhvíjaký výkon, Lvi přivezli ze zápasu proti Bělorusku tři body. 

Domů
Sdílet
Diskuse