Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2022 13:08
Čas čtení 1:25
Adéla Ježková

Za válku na Ukrajině mohou LGBTQ lidé a jejich průvody, naznačil ruský patriarcha

Za válku na Ukrajině mohou LGBTQ lidé a jejich průvody, naznačil ruský patriarcha
Zdroj: Mikhail Svetlov/Getty Images
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ LGBTQ+ LIDÉ RUSKO
Uložit Uložené

Hlava ruské pravoslavné církve ve svém nedělním kázání obvinila z ruské invaze na Ukrajinu liberální západní hodnoty.

Hlava ruské pravoslavné církve patriarcha Kirill během nedělního kázání označil válku na Ukrajině, kterou nazýval „vojenskou operací“, za „konflikt mezi Ruskem a západními zeměmi, které vyznávají pokrokovější hodnoty". Zejména upozornil na ukrajinskou podporu práv homosexuálů a LGBT průvody (Kyiv Pride), uvedl deník The Moscow Times.

Ruská pravoslavná církev byla již v minulosti obviňována, že se během vlády prezidenta Vladimira Putina spojila s oficiálně sekulárním Kremlem.

Pride průvody mají ukázat, že hřích je jednou z variant lidského chování. Proto, abyste se mohli připojit ke klubu těchto zemí, musíte mít takový průvod homosexuálů i vy,“ řekl patriarcha ve svém nedělním kázání o odpuštění.

Doporučeno
Jak se objednat k psychologovi a jak probíhá sezení? Nebudeme vás soudit, vysvětluje psycholožka Tereza Hrušková (Rozhovor) Jak se objednat k psychologovi a jak probíhá sezení? Nebudeme vás soudit, vysvětluje psycholožka Tereza Hrušková (Rozhovor) 11. března 2022 11:30

Přijetím západních hodnot skončí civilizace, míní patriarcha

Ve svém projevu patriarcha naznačil, že přijetí pokrokových západních hodnot povede ke konci civilizace. „Pokud lidstvo přijme, že hřích není porušením Božího zákona, pokud lidstvo přijme, že hřích je variací lidského chování, pak lidská civilizace skončí,“ uvedl.

LGBT průvody označil také za „test loajality“ vůči západním vládám, které ukrajinské separatistické republiky „zásadně odmítají“.

„V Donbasu dochází k odmítání, zásadnímu odmítání takzvaných hodnot, které dnes nabízejí ti, kteří si nárokují světovou moc,“ dodal patriarcha Kirill s odkazem na region, kde Kyjev od roku 2014 válčí se separatistickými republikami.

Papež František Ukrajinu označil za „mučednickou zemi“

Jak poznamenal server Newsweek, na rozdíl od postoje ruské pravoslavné církve papež František, hlava římskokatolické církve, výslovně odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu.

„Na Ukrajině tečou řeky krve a slz. Není to jen vojenská operace, ale válka, která rozsévá smrt, zkázu a utrpení,“ řekl papež v neděli, když promlouval k věřícím na Svatopetrském náměstí. 

Papež František také označil Ukrajinu za „mučednickou zemi“ a vyzval ostatní národy, aby jejím obyvatelům nabídly humanitární pomoc. 

„Rád bych také poděkoval novinářům, kteří při poskytování informací riskují své životy. Děkuji vám, bratři a sestry, za tuto službu, která nám umožňuje být nablízku tragédii tohoto obyvatelstva a umožňuje nám posoudit krutost války,“ napsal papež na Twitteru.

Zpět
Sdílet
Diskuse