Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. března 2022 15:15
Čas čtení 2:32
Radim Šlechta

Moderátor Aleš Cibulka v rozhovoru obhajoval plácání žen po zadku. Bylo by to nepřijatelné i za starých časů, tvrdí Nejedlová

Moderátor Aleš Cibulka v rozhovoru obhajoval plácání žen po zadku. Bylo by to nepřijatelné i za starých časů, tvrdí Nejedlová
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/David Sedlecký/volně k užití
NEWS SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ
Uložit Uložené

Rozebíráme vyjádření Aleše Cibulky v rozhovoru, ve kterém obhajoval nevhodné sexuální chování.

„Dneska muž poplácá krásnou dívku po zadečku a místo, aby jí to udělalo dobře, už sepisuje žalobu,“ řekl v rozhovoru pro iDnes známý český moderátor Aleš Cibulka. Na internetu se krátce po vydání rozhovoru strhla vlna kritiky. Vyjádření komentoval například Martin Veselovský z DVTV nebo Johanna Nejedlová ze spolku Konsent. Je „poplácání po zadečku“ vážně důkazem gentlemanství a jaké dopady může mít moderátorovo vyjádření na pocity žen? 

„Je důležité říct, že sexuální obtěžování je nevhodné chování se sexuálním podtextem, které je nevyžádané. Některé typy chování mohou být při namlouvání nebo v partnerském vztahu naprosto v pořádku, ale nevhodné jsou ve vztahu ke člověku, u kterého o toto chování nestojíte. Jsou to třeba nevyžádané doteky, osahávání, ale také komentáře na to, jak člověk vypadá, nábídky k sexu nebo to, když vás někdo dlouho zve na schůzku, kterou opakovaně odmítáte,“ řekla REFRESHERu Johanna.

Základ sexuálního obtěžování tkví v jeho nevyžádanosti. A to, co může být naprosto v pořádku v partnerském vztahu nebo při namlouvání, je už krajně nevhodné například na pracovišti. Podle Johanny do obtěžování rozhodně nespadá držení dveří nebo pomoc do kabátu, kvůli kterému podle Cibulky ženy muže žalují.

Doporučeno
Nikdo by neměl do práce chodit se strachem. Expertka Čmolíková Cozlová vysvětluje, jak se bránit proti sexuálnímu obtěžování Nikdo by neměl do práce chodit se strachem. Expertka Čmolíková Cozlová vysvětluje, jak se bránit proti sexuálnímu obtěžování 4. března 2022 7:00

Gentlemanství, nebo hrubiánství?

„Myslím, že pan Cibulka moc nerozumí problematice sexuálního obtěžování, a proto se vyjadřuje tímto způsobem. V rozhovoru říkal, že se dnes musí muž bát pomoci ženě do kabátu nebo jí podržet dveře. To ale absolutně není žádný problém, ale stále vítaná pomoc, pokud se u toho člověk chová slušně,“ uvádí Nejedlová pro REFRESHER.

Problém tkví právě v momentě, kdy muž „poplácá ženu po zadečku“ tak, jak to Cibulka v rozhovoru zmiňoval. V rozhovoru odpovídal na otázku, která se týkala gentlemanství, ve „starých dobrých časech“ by ale podobné chování bylo podle Johanny považováno spíš za hrubiánství.

„Pan Cibulka zmiňoval, že dnes nemůžete poplácat hezkou ženu po zadečku, a to skutečně nemůžete. To bylo vždy považováno za nevhodné chování a vůbec nechápu, že teskne po časech, kdy se to smělo dělat. Ve starých dobrých časech, na které vzpomíná, by to bylo naprosto nepřijatelné,“ okomentovala vyjádření Johanna.

Veřejná diskuse se nejspíš nezmění

I přesto, že by vyjádření úspěšného moderátora mohlo nahrát některým skupinám, které sexuální obtěžování obhajují, směr veřejné diskuse by se změnit neměl. Sexuální obtěžování bude podle Johanny stále odsuzováno.

Doporučeno
Silvie Lauder: Z patriarchátu by se měli osvobodit i muži. K emancipaci budou donuceni Silvie Lauder: Z patriarchátu by se měli osvobodit i muži. K emancipaci budou donuceni 9. listopadu 2023 6:00

„Nemyslím si, že by vyjádření pana Cibulky nějak změnilo diskusi o sexuálním obtěžování. Lidem, kteří si myslí, že je v pořádku někoho osahávat nebo jej sexuálně obtěžovat, vyjádření takto významné osobnosti může nahrát. Z reakcí na sociálních sítích vnímám, že to většina lidí odsuzuje,“ řekla REFRESHERu. Problematika sexuálního obtěžování je ale skutečná, o čemž hovoří i statistiky.

„Z veřejně dostupných statistik plyne, že se sexuálním obtěžování na pracovišti má zkušenost více než polovina žen a 12 % mužů v Evropě. Tito lidé s obtěžováním často nedokáží nic dělat a mají problém to vyřešit. Spíše, než aby podávali žaloby se stahují a najdou si práci jinde, zatímco lidé, kteří se obtěžování dopustili, na svých místech zůstávají,“ uzavírá Johanna.

Doporučeno
MANUÁL: Co zahrnuje sexuální obtěžování? Mohu ještě ženě podržet dveře nebo obejmout svého kolegu? MANUÁL: Co zahrnuje sexuální obtěžování? Mohu ještě ženě podržet dveře nebo obejmout svého kolegu? 3. února 2022 9:30

V rámci REFRESHERu jsme psali stručný přehled toho, co lze za obtěžování považovat, jaké chování je v pořádku a čeho se vyvarovat. Ne vše, co jeden považuje za správné a v normě, totiž skutečně v normě je. A nevhodné chování může způsobit obětem nepříjemné pocity i řadu problémů. 

Redakce magazínu REFRESHER se pokusila spojit i s moderátorem Alešem Cibulkou a získat jeho vyjádření. Do vydání článku neodpověděl.
Domů
Sdílet
Diskuse