Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
18. května 2022 7:30
Čas čtení 1:10
Ilona Hobzová

Vláda požádá o další prodloužení nouzového stavu o 30 dnů

Vláda požádá o další prodloužení nouzového stavu o 30 dnů
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS PETR FIALA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Nouzový stav je kvůli uprchlické situaci v Česku vyhlášen od letošního března.

Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu v České republice o 30 dnů, tedy do 30. června. Dohodla se na tom v úterý na mimořádné schůzi. K prodloužení nouzového stavu v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny jsou podle kabinetu pádné důvody.

Doporučeno
FOTO: Připomeň si klíčové momenty ze života Josefa Abrháma FOTO: Připomeň si klíčové momenty ze života Josefa Abrháma 17. května 2022 14:00

Fiala: Česko uprchlickou krizi zvládá

„Musím konstatovat, že uprchlickou krizi Česká republika zvládá zatím výborně. Máme více než 340 000 registrovaných lidí, kteří utekli z Ukrajiny před válkou, aby si zachránili životy,“ uvedl premiér Petr Fiala po jednání kabinetu. Za tím, že Česko dosavadní uprchlickou krizi zvládá, je podle něj dobrá práce vlády, Ústředního krizového štábu, krajů či obcí, ale i občanů, kteří velkoryse pomáhají a projevují vysokou míru solidarity.

Předseda vlády pochválil i české úřady, které dokáží naprostou většinu uprchlíků z Ukrajiny okamžitě registrovat a zařadit je do systému. „Velmi důležitou zprávou také je, že 50 000 lidí, kteří k nám přišli z Ukrajiny v důsledku války, je už nyní na pracovním trhu. To je velmi vysoké číslo, a když to spojíme s počtem registrovaných, tak určitě máme jedny z nejlepších parametrů při zvládání uprchlické krize v Evropě,“ doplnil Fiala.

Nouzový stav byl v Česku v souvislosti s uprchlickou krizí vyhlášen v dubnu, poprvé byl prodloužen do konce května. Proti byli poslanci z řad ANO a SPD. Vláda o prodloužení žádá proto, aby měla k dispozici všechny legislativní nástroje, které jí dává krizový zákon v rámci nouzového stavu. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už dříve upozornil, že nouzový stav se nedotkne běžných životů, nebude omezovat služby, vzdělávání ani zdravotnictví. 


Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů podle skutečných událostí
–  V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na různé kriminálni a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.
10 nejlepších filmů a komedií Adama Sandlera
Domů
Sdílet
Diskuse