Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2022 15:50
Čas čtení 1:08
Vojtěch Vanda

Rowan Atkinson: Každý vtip má svou oběť. V opravdu svobodném světě by mělo být možné vtipkovat o čemkoliv

Rowan Atkinson: Každý vtip má svou oběť. V opravdu svobodném světě by mělo být možné vtipkovat o čemkoliv
Zdroj: Getty Images/Dave J Hogan
OSOBNOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Slavný britský herec kritizoval tzv. cancel culture v komedii. Podle jeho názoru je cílem komedie někoho se dotknout.

Slavný britský herec Rowan Atkinson, který proslul svými rolemi jako Mr. Bean nebo Johnny English, se se světem podělil o svůj názor na tzv. cancel culture v komediálním prostředí. Jak uvedl pro Irish Times, cílem komedie je se „někoho dotknout“, tudíž každý vtip má nějakou svou oběť. „V opravdu svobodném světě by mělo být možné vtipkovat o čemkoliv,“ uvedl.

Doporučeno
Johny Machette: Svět internetu je někdy fakt zlej. V Česku existuje cancel culture, ale ne tak drsná jako v zahraničí (Rozhovor) Johny Machette: Svět internetu je někdy fakt zlej. V Česku existuje cancel culture, ale ne tak drsná jako v zahraničí (Rozhovor) 10. října 2021 7:00

Atkinson je celebritou, která je známá tím, že rozhovory moc nedává. Nicméně nyní byla příležitost, jelikož se chystá premiéra nového seriálu na Netflixu Včela na mušce, kde se objeví nejen v hlavní roli, ale také má na svědomí scénář. 

Sedmašedesátiletý zkušený umělec, který baví už několik generací, v rámci rozhovoru předeslal i svůj názor na tzv. cancel culture, která je mnohem více hmatatelná v zahraničí než v Česku. Snaha odepřít někomu pozornost –⁠ hlavně v komediálním prostředí –⁠ na základě toho, že někdo o něčem vtipkoval, nemá podle něj ve světě místo. 

Vtipkovat o čemkoliv

„Podle mého názoru je úkolem komedie někoho se dotknout nebo mít potenciál se někoho dotknout a tento potenciál mu nemůže být upírán,“ řekl. „Každý vtip má svou oběť. To je definice vtipu. Osoba, věc nebo myšlenka jsou obvykle přetvořeny tak, aby vypadaly směšně,“ vysvětloval s tím, že existuje pouze málo témat, o kterých by se vtipkovat nemělo.

Podle herce ale úplně neexistuje hranice v postavení ve společnosti, jelikož i v místech, která se mohou zdát některým „podřadná“, existují například lidé, jichž se mohou věci dotýkat a naopak. „Ve správné svobodné společnosti by vám mělo být dovoleno dělat vtipy úplně z čehokoli,“ uzavřel.

Nicméně dodal, že některé vtipy, které se vytrhnou z kontextu, mohou v nesprávné kombinaci se sociálními sítěmi způsobit spoušť. Někteří toto totiž podle něj dělají jen proto, aby mohli ještě více rozšiřovat hněv. 

Domů
Sdílet
Diskuse