Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. listopadu 2022 9:41
Čas čtení 0:59
Ilona Hobzová

Dnes začíná festival Mezipatra, v Praze i Brně nabídne 71 snímků o životě LGBT+ lidí

Dnes začíná festival Mezipatra, v Praze i Brně nabídne 71 snímků o životě LGBT+ lidí
Zdroj: Mezipatra
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Letošní festival láká také na speciální sekci Ukraine Is Queer.

V Praze začíná ve čtvrtek queer filmový festival Mezipatra. Až do desátého listopadu nabídne 71 snímků o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+) a doprovodný program, následně se přesune do Brna.

Prolomit ledy

Slavnostní zahájení festivalu bude 3. listopadu od 19:00 v pražském kině Lucerna. Na programu je například izraelské drama Slušný občan. Vypráví o mladém páru, který je svědkem neopodstatněné a rasově motivované policejní brutality. „Concerned Citizen je dobrou připomínkou potřeby neustále upravovat práva a výsady, ale používá velmi přímý přístup k řešení problémů, které nelze vymýtit jednoduchým aktem vykoupení,“ uvedl o snímku Vassilis Kroustallis, filmař a bloger, který se v psaní věnuje nezávislým filmům.

Hlavním heslem letošního 23. ročníku je Prolomit ledy. Mezipatra chtějí emancipovat a inspirovat k prolamování ledů kolem sebe a dodat lidem odvahu k tomu, aby se postavili svým nejistotám čelem, ať už jde o coming out, první rande, konfrontaci s rodiči, nebo zvednutí neznámého čísla.

Do mezinárodní soutěže celovečerních filmů je přihlášeno deset snímků. Mezi nejočekávanější patří už zmiňované izraelské sociální drama Slušný občan, polské drama Strachy v nás z prostředí katolického venkova nebo francouzský hit z Cannes Pět ďáblů (Les Cinq diables).

Letošní ročník láká také na blok krátkých snímků Ukraine Is Queer, které přináší svědectví queer lidí, kteří i přes hrůzy války neztrácejí naději a odvahu hledat smysl života. 

 

Kromě filmové produkce organizuje festival také doprovodné akce, lidé mohou navštívit diskuze nebo workshopy na různá témata. Kompletní program, katalog filmů a všechny další důležité informace najdeš na webových stránkách.

Domů
Sdílet
Diskuse