Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2022 13:50
Čas čtení 1:05
Vojtěch Vanda

Zemětřesení v Indonésii: Šestiletý chlapec přežil dva dny pod sutinami. Mluví se o zázraku

Zemětřesení v Indonésii: Šestiletý chlapec přežil dva dny pod sutinami. Mluví se o zázraku
Zdroj: Unsplash/Jose Antonio Gallego Vázquez/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Malého chlapce našli vedle těla jeho babičky. Měl štěstí, jelikož jej před troskami domu zachránila matrace.

V Indonésii pokračuje sčítání ničivého zemětřesení. Otřesy na středozápadě ostrovní země Jáva si již vyžádaly 271 obětí, píše Al Jazeera, nicméně číslo není zdaleka úplné, jelikož se pomoc prozatím nedostala do odlehlých oblastí. Mezi beznadějí, utrpením a soužením se však zrodil i zázrak a naděje. Tak média popisují záchranu šestiletého chlapce Azky Maulany Malika, kterého vytáhli z trosek po dvou dnech živého. O události informuje i BBC a uvádí, že je chlapci teprve pět let.

Doporučeno
Indonésii zasáhlo zemětřesení, vyžádalo si nejméně 56 obětí a na 700 zraněných Indonésii zasáhlo zemětřesení, vyžádalo si nejméně 56 obětí a na 700 zraněných 21. listopadu 2022 14:59

O zemětřesení jsme tě informovali v pondělí. Hlavní indonéský ostrov Jáva zasáhlo zemětřesení o síle 5,6 stupně Richterovy škály a už tehdy místní úřady hlásily, že o život připravilo nejméně 56 osob a dalších 700 lidí je zraněných. Jedním z nejhůře zasažených měst byl Cianjur, kde také ke šťastné události došlo.

Šestiletý Azka Maulana Malik ležel pod sutinami vedle těla své babičky dva dny. Přestože strávil v takto traumatizujících podmínkách dlouhou dobu, po vytažení z trosek se zdál překvapivě klidný. Údajně se mu nestalo vůbec nic, jen byl hladový. To ale neplatilo pro jeho rodinu, kromě babičky zabily pondělní otřesy i jeho matku. Nyní bude přebývat u příbuzných.

Země je v obavách

Podle Al Jazeery se jedná o nejničivější zemětřesení od roku 2018, kdy otřesy o síle 7,5 stupně Richterovy stupnice zasáhly přístavní město Palu na ostrově Sulawesi. Zemětřesení vyvolalo tsunami i sesuvy půdy, při nichž zahynuly 4 tisíce lidí. Obyvatelé Jávy se nyní bojí možných sesuvů půdy, dalších otřesů i deště, který ostrov skrápí a ztěžuje záchranářům podmínky.

Domů
Sdílet
Diskuse