Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2023 8:27
Čas čtení 1:09
Vojtěch Vanda ČTK

Začíná festival Jeden svět. Nabídne dokumenty o lidských právech i ve virtuální realitě

Začíná festival Jeden svět. Nabídne dokumenty o lidských právech i ve virtuální realitě
Zdroj: Unsplash/Krists Luhaers
FILMY A SERIÁLY DOKUMENT FESTIVALY FILM
Uložit Uložené

V Praze dnes začíná mezinárodní festival filmů o lidských právech Jeden svět. Pětadvacátý ročník nabídne 75 celovečerních dokumentů, deset snímků ve virtuální realitě i představení pro školy.

O uskutečnění festivalu jsme tě informovali již na začátku týdne v rámci shrnutí nejlepších akcí, které tento týden v Praze proběhnou. Dokumenty letos spojuje téma Cena bezpečí. Pořadatelé ho vybrali kvůli ruské invazi na Ukrajinu, energetické krizi, klimatickým změnám či sociálním nejistotám.

Zahajovací ceremoniál se koná ve středu večer v Pražské křižovatce, kde se bude předávat cena Homo Homini za prosazování lidských práv. Letos ji získá venezuelský aktivista Javier Tarazona. Festival pak zahájí dokument Překonat temnotu, který natočilo uskupení ukrajinských filmařů a filmařek Kinodopomoha v prvních týdnech války. Film v Praze představí producentka Olha Beschmelnycinová a jeden z režisérů Jegor Trojanovskyj.

Doporučeno
DiCaprio, Spielberg a miliony diváků mu sedli na lep. Toto je pravdivý příběh úchylného podvodníka z filmu Catch Me If You Can DiCaprio, Spielberg a miliony diváků mu sedli na lep. Toto je pravdivý příběh úchylného podvodníka z filmu Catch Me If You Can 19. března 2023 11:00

Cena bezpečí na sto způsobů

Podle pořadatelů se téma Cena bezpečí odráží ve snímcích všech soutěžních i nesoutěžních kategorií. V programu pak bude i sedm tematických sekcí. Jedna z nich se zaměří na Ukrajinu. Další se soustředí na sílu žen, udržitelnost, vztahy, vykořenění, sítě i nová božstva. Téměř dvě třetiny projekcí doprovodí debaty s tvůrci a tvůrkyněmi i dalšími osobnostmi. Chybět nebude ani pět krátkých filmů pro děti.

Festival zahrnuje také školní promítání. Pro základní školy pořadatelé připravili dvě pásma krátkých filmů a pro střední školy pak pět celovečerních filmů. Nabízejí i virtuální realitu.

Co se Prahy týče, dokumentární filmy se budou promítat v Galerii Lucerna, v kinech Světozor, Atlas, Evald, Oko a na dalších místech. Předprodej vstupenek odstartoval již na začátku března, nicméně lístky je možné od nynějška koupit ve stánku v pasáži Lucerna. Od zítřka dále i v pokladnách kin. Cena vstupenky je 130 korun, pro hendikepované a osoby s průkazem ZTP a nad 65 let věku stojí polovinu.

Přehlídka v Praze potrvá do 30. března a v dalších 27 městech po republice pak do 2. dubna. On-line budou filmy k vidění od 2. do 16. dubna.

Domů
Sdílet
Diskuse