Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2023 17:38
Čas čtení 1:42
Ilona Hobzová

Češi a Češky si utahují opasky: Na čem kvůli krizi a inflaci nejvíc šetříš ty? Hlasuj v anketě

Češi a Češky si utahují opasky: Na čem kvůli krizi a inflaci nejvíc šetříš ty? Hlasuj v anketě
Zdroj: Freepik/@ gpointstudio/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI FINANCE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

V případě úspor jde jako první na řadu oblečení, lidé ale šetří třeba i na dovolené nebo jídle.

Ekonomická krize spojená s růstem životních nákladů a vysokou inflací nutí Čechy šetřit. A to napříč výdaji. Některé ale přicházejí na řadu jako první. Lidé kvůli krizi šetří zejména na nákupech oblečení, vytápění, potravinách či dopravě. Šest procent obyvatel dokonce uvažuje o prodeji vlastního vozu. Šetření se bude pravděpodobně týkat i letních dovolených.

Doporučeno
Od operace mám nulový sexuální život: Plastiky stydkých pysků jsou na vzestupu, kdo se bojí vulvy? Od operace mám nulový sexuální život: Plastiky stydkých pysků jsou na vzestupu, kdo se bojí vulvy? 28. března 2023 8:00

Češi šetří na oblečení, zábavě, jídle i energiích

Pokud se české domácnosti dostanou do finančních problémů, nejprve začínají šetřit na nákupech oblečení. Tento krok k úsporám uvedlo v nedávném průzkumu 65 procent lidí. Následuje omezení výdajů na zábavu a kulturu (61 procent), případně se lidé vzdávají dovolených (60 procent). 

Doporučeno
„Nemám na to koupit zeleninu nebo maso.“ Byli jsme se podívat, jak se plní potravinové banky „Nemám na to koupit zeleninu nebo maso.“ Byli jsme se podívat, jak se plní potravinové banky 5. března 2023 6:00

Češi jsou rovněž při zhoršení své finanční situace více ochotni uskromnit se při nákupu potravin. Zatímco před rokem tento způsob úspory uvádělo 44 procent dotázaných, nyní je to o pět procent více. Nákupem levnějších potravin by se přitom snažily ušetřit spíše ženy (53 %) než muži. Lidé z pohraničních oblastí využívají levnějších nákupů v Polsku či Německu. Také častěji využívají různé akční nabídky a slevové akce. Ušetřit tak mohou i třetinu, nebo dokonce až polovinu nákladů na potraviny.

Anketa:
Týká se šetření i tebe? Na čem se snažíš uspořit nejvíce?
Na oblečení.
Na zábavě/kultuře.
Na dovolené.
Na jídle.
Na energiích.
Na něčem jiném.
Nemusím šetřit.
Na oblečení.
28 %
826 Hlasů
Na zábavě/kultuře.
22 %
646 Hlasů
Na dovolené.
9 %
260 Hlasů
Na jídle.
19 %
559 Hlasů
Na energiích.
10 %
287 Hlasů
Na něčem jiném.
2 %
62 Hlasů
Nemusím šetřit.
10 %
286 Hlasů

Podle průzkumu Anytime, který zpracovala agentura STEM/MARK, šest procent Čechů a Češek uvažuje i o prodeji svého automobilu. Vedle napjatého celkového rodinného rozpočtu sdělují také důvod, že automobil s sebou nese rostoucí náklady na údržbu a pohonné hmoty. 

Šetření se týká i energií. Více než tři pětiny českých domácností na začátku letošního roku uvedly, že kvůli vysokým cenám tepla nevytápěly optimálně některé části svých bytů či domů. Nejčastěji k úsporným opatřením tohoto typu sahali lidé starší šedesáti let. Skokový nárůst počtu domácností, které na začátku letošního roku tvrdily, že kvůli vysokým cenám za teplo omezily jiné výdaje, je však pozorovatelný i mezi nejmladšími obyvateli. Největší změna v tomto ohledu nastala mezi Čechy ve věku 18–29 let. Podíl těch, kteří tvrdili, že kvůli teplu omezili své další výdaje, byl na začátku letošního roku oproti roku 2019 o 35 % vyšší.

Doporučeno
Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden 2. března 2023 6:00

Letní dovolená v zahraničí? Češi podle odborníků dají přednost tuzemsku

Výše zmíněné poznatky nahrávají předpokladu, že Češi budou v letošním roce šetřit na dovolených i v létě. Odborníci očekávají, že mnoho lidí dá v letošním létě přednost tuzemské dovolené před zahraničím. „Loni cestovalo po Česku nejvíce Čechů v historii. Cestujeme podstatně více na kratší vzdálenosti. V dnešní době, pokud srovnáme letenky do Paříže nebo z Paříže do Prahy, tak jsme možná na dvojnásobku, někdy i trojnásobku ceny před koronavirovou krizí,“ uvedl ředitel CzechTourism Jan Herget.

Češi se podle něj naučili cestovat po tuzemsku i díky pandemii covidu-19. „Je to výrazně jednodušší, bezpečnější, nehrozí vám zrušení letu a domácí dovolená je výrazně levnější,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse