Vědci již dříve zjistili, že lidé, kteří v dětství přišli často do styku se zvířaty, mají nižší riziko alergií na potraviny. Na tento výzkum teď navázali jejich japonští kolegové, kteří zkoumali, jaká zvířata mají na alergie největší vliv.
Japonští vědci ve středu zveřejnili studii, ve které se věnovali vlivu domácích mazlíčků na potravinové alergie. Zjistili totiž, že ne všichni zvířecí kamarádi jsou pro naše zdraví přínosní. Tato studie byla největší svého druhu a zúčastnilo se jí 66 tisíc dětí od narození do tří let věku. Zkoumala vliv několika druhů domácích mazlíčků na pozdější vyvinutí alergií na určité potraviny.
Dobří jsou pro děti psi nebo kočky
Děti, které vyrůstaly se psy, mají výrazně nižší pravděpodobnost, že se jim v pozdějším věku vyvine alergie na vejce, mléko nebo ořechy. Lidé, kteří vyrůstali s kočkami, se zase nejčastěji vyhnuli alergiím na pšenici, vejce a sóju. „Bylo pro nás velké překvapení, že různá zvířata jinak ovlivňují pravděpodobnost pozdější alergie na potraviny,“ řekl pro Forbes jeden z autorů studie.
Naopak vyhnout bychom se měli křečkům. U dětí, které byly křečkům v útlém věku vystavovány, se totiž často vyvinula alergie na ořechy. Podle vědců je důvodem pro tyto alergie krmivo pro křečky, které často obsahuje právě ořechy. Bližší výzkum ale teprve chystají.