Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
30. března 2023 19:36
Čas čtení 0:40
Veronika Dlesková

Psi a kočky mohou být prevencí potravinových alergií. Jaký mazlíček je naopak magnetem na alergie?

Psi a kočky mohou být prevencí potravinových alergií. Jaký mazlíček je naopak magnetem na alergie?
Zdroj: Pixabay/mariamza/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI VĚDA ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Vědci již dříve zjistili, že lidé, kteří v dětství přišli často do styku se zvířaty, mají nižší riziko alergií na potraviny. Na tento výzkum teď navázali jejich japonští kolegové, kteří zkoumali, jaká zvířata mají na alergie největší vliv.

Japonští vědci ve středu zveřejnili studii, ve které se věnovali vlivu domácích mazlíčků na potravinové alergie. Zjistili totiž, že ne všichni zvířecí kamarádi jsou pro naše zdraví přínosní. Tato studie byla největší svého druhu a zúčastnilo se jí 66 tisíc dětí od narození do tří let věku. Zkoumala vliv několika druhů domácích mazlíčků na pozdější vyvinutí alergií na určité potraviny. 

Doporučeno
Obrazem: Toto je deset nejnezdravějších jídel na světě. S čím to rozhodně nepřeháněj? Obrazem: Toto je deset nejnezdravějších jídel na světě. S čím to rozhodně nepřeháněj? 29. března 2023 19:45

Dobří jsou pro děti psi nebo kočky

Děti, které vyrůstaly se psy, mají výrazně nižší pravděpodobnost, že se jim v pozdějším věku vyvine alergie na vejce, mléko nebo ořechy. Lidé, kteří vyrůstali s kočkami, se zase nejčastěji vyhnuli alergiím na pšenici, vejce a sóju. „Bylo pro nás velké překvapení, že různá zvířata jinak ovlivňují pravděpodobnost pozdější alergie na potraviny,“ řekl pro Forbes jeden z autorů studie. 

Doporučeno
Virální video: Hasbulla Magomedov týrá svou kočku Virální video: Hasbulla Magomedov týrá svou kočku 30. března 2023 17:59

Naopak vyhnout bychom se měli křečkům. U dětí, které byly křečkům v útlém věku vystavovány, se totiž často vyvinula alergie na ořechy. Podle vědců je důvodem pro tyto alergie krmivo pro křečky, které často obsahuje právě ořechy. Bližší výzkum ale teprve chystají. 

Domů
Sdílet
Diskuse