Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
18. dubna 2023 15:59
Čas čtení 1:34
Tímea Krauszová

18. dubna je den análního sexu. Data ukazují, že si ho dopřává stále více lidí, baví muže i ženy

18. dubna je den análního sexu. Data ukazují, že si ho dopřává stále více lidí, baví muže i ženy
Zdroj: Pexels/cottonbro
ZAJÍMAVOSTI SEX
Uložit Uložené

Zájem o anální sex podle různých průzkumů stoupá. Stále více lidí touží experimentovat. Tato praktika má dokonce i svůj vlastní svátek.

I anální sex má svůj mezinárodní den. Připadá na 18. dubna a původně vznikl jako protipól ke svátku svatého Valentýna. Vymyslel ho komediant Jim Jeffries, který v jednom ze svých vtipů řekl, že muži by měli mít i takový svátek, který od nich nevyžaduje utrácení peněz.

Jeffries asi zapomněl, že i ženy si mohou anální sex užívat. Máme k tomu dokonce i data.

Tabuizovaný, ale oblíbený

Podle průzkumu podcastu Bad Girls Bible více než 63 % žen ze vzorku 1 260 respondentek anální sex miluje, dokonce 1 ze 4 žen jej považuje za stejně příjemný jako vaginální penetraci. Mnohé z respondentek baví i jiné způsoby stimulování análu, například prsty (57,4 %), erotickými pomůckami (38 %) nebo jazykem (37,7 %).

Většina žen (téměř 78 %) však má alespoň jednu negativní zkušenost s análem, obvykle byla důvodem nepříjemná bolest. Za bolestivý označily zejména svůj první anální sex. Bolest je však rozdělující téma: pro 15,8 % žen byla totiž i zdrojem slasti. Ani v oblasti orgasmu není anální sex výhrou: jen polovina žen jej totiž takovýmto způsobem dosáhla.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Anální sex se rozhodli prozkoumat i vědci z Indiana University a For Goodness Sake, kteří zjišťovali, jaké techniky týkající se konečníku ženy upřednostňují. Ze studie, do které se zapojilo 4 270 žen z celého světa, vyplývá, že 40 % žen má raději, když se jich jejich partner dotýká v oblasti řitního otvoru, dráždí ho, ale nevstupuje dovnitř. 35 % žen svého partnera klidně pustí do konečníku, ale pouze prstem či jinou menší pomůckou. Průnik do konečníku současně s vaginální penetrací nebo drážděním klitorisu považuje za příjemné 40 % žen.

Celkově stoupá i počet lidí, kteří dají análnímu sexu šanci. Profesorka Melissa Kang z univerzity v Sydney pro The Conversation píše, že čtvrtina mužů a pětina žen v Austrálii má s análem zkušenost. Národní průzkumy ze Spojených států či Spojeného království přinesly podobné výsledky (v USA se číslo táhne již k 50 %). Všechny tři země zaznamenaly nárůst oproti průzkumům před deseti lety.

Popularita roste natolik, že lékaři a lékařky v Británii bijí na poplach. Přibývá totiž žen se zraněními a onemocněními v důsledku neopatrného análního sexu. Kromě sexuálně přenosných infekcí trpí krvácením či inkontinencí, informuje britský The Guardian. Experti svorně radí dbát na ochranu a bezpečí.

Spolu se sexkoučkou Gaiou jsme pro tebe shrnuli vše, co o análním sexu potřebuješ vědět, v tomto článku. Poradíme ti, jak se na anální sex připravit a užít si ho bezpečně a naplno. 

Zpět
Sdílet
Diskuse