Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2023 13:53
Čas čtení 0:48
Veronika Dlesková

Senzace! Dva snímky z pražské FAMU budou soutěžit na festivalu v Cannes

Senzace! Dva snímky z pražské FAMU budou soutěžit na festivalu v Cannes
Zdroj: Maur film
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY FILM FILMOVÝ FESTIVAL V CANNES FILMY 2023 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Filmová akademie múzických umění (FAMU) vysílá hned dva krátkometrážní filmy na letošní ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Oba snímky budou uvedeny ve studentské soutěžní sekci La Cinef.

První snímek, který bude zastupovat pražskou FAMU na prestižním filmovém festivalu v Cannes, je Electra režisérky Darii Kashcheevy. Krátkometrážní animovaný snímek vypráví o oslavě desátých narozenin. Inspiraci přitom nachází v příběhu stejnojmenné postavy z řecké mytologie. „Důležitým tématem celého filmu jsou niterné prožitky hlavní postavy, vnímání svého těla a sexualita,“ uvedla Kashcheeva. 

Kashcheeva slavila úspěch i se svým předchozím snímkem Dcera. Ten získal studentského Oscara a Akademie ho nominovala i do hlavní soutěže. V Česku byl oceněn Českým lvem i Cenou české filmové kritiky. 

Druhý snímek, který se podívá do Cannes, je Osmý den od Petra Pylypčuka. Jeho tématem je dospívání v prostředí striktní náboženské sekty a inspirovala ho osobní zkušenost autora. „Je to výpověď o střetu svobodné vůle a ideologické indoktrinace, které jsou vystaveny děti vyrůstající v tomto toxickém a patriarchálním prostředí,“ uvádí Pylypčuk. „Osmý den pracuje s tématy domácího násilí, pokřivených mezilidských vztahů, sexuality a individuality,“ doplňuje.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Osmý den je po osmi letech prvním filmem katedry režie FAMU uvedený v Cannes. Tam se objeví ještě jedno dílo, které má své kořeny na FAMU. Je jím snímek Gone polského režiséra Piotra Jasińského, který bude uveden v nesoutěžní sekci Cannes Focus Script. 

Letošní ročník festivalu v Cannes se bude konat od 16. do 27. května.

Zpět
Sdílet
Diskuse