Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Soutěž a podnikej.
23. května 2023 10:30
Čas čtení 2:35
Sponzorovaný obsah

Středoškoláci z Česka představili nápady, o kterých ještě uslyšíme. Toto jsou nejlepší z nich

Středoškoláci z Česka představili nápady, o kterých ještě uslyšíme. Toto jsou nejlepší z nich
Zdroj: Soutěž & Podnikej
KULTURA SOUTĚŽ SOUTĚŽ & PODNIKEJ
Uložit Uložené

Studenti se zaměřili například na komunikaci mezi vlastníky bytových jednotek.

V pátek 5. května 2023 proběhlo slavnostní zakončení programu pro mladé podnikavce. Republikové finále 7. ročníku Soutěž & Podnikej se uskutečnilo ve vzdělávacím centru Didaktikon v Kampusu Hybernská, kde o vítězný pohár bojovalo 8 středoškolských projektů. Řešily jak ekologické, tak sociální problémy.

Soutěž & Podnikej je mimoškolní program určený studentům středních škol z celé České republiky. Ve spolupráci s profesionálními mentory, experty a porotci umožňuje mladým lidem realizovat jejich nápady a rozvíjet podnikavého ducha. Projekty soutěžících každoročně zasahují do širokého spektra oborů – od školství, ekologie, umění až po marketing a IT. Program probíhá pod záštitou MŠMT, Hospodářské komory ČR, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a ČMAPM. Organizátorem programu je Nadační fond vzdělávání a podnikání. 
více o soutěž & podnikej
Soutěž & Podnikej
Zdroj: Soutěž & Podnikej

Vítězný projekt řeší komunikaci v rámci SVJ

Finále celorepublikového programu pro aktivní středoškoláky, které organizuje Nadační fond vzdělávání a podnikání, představilo 8 nadějných podnikatelských záměrů. O vítězi 7. ročníku rozhodla odborná porota ve složení Marián Füry (Darwin & the Machines), Hung Duc Tran (Start it @ČSOB), Ladislav Veselý (Slevomat), Václav Ryšlink (KAYA VC) a Kateryna Kovalenko (DEPO Ventures). Na zlatém piedestalu nakonec stanula aplikace E-jednotka, která řeší komunikaci v rámci společenství vlastníků jednotek.

„Každý, kdo vlastní byt, někdy pocítil stejný problém jako my. Věříme, že E-jednotka nabízí jeho efektivní řešení,“ komentuje úspěch jeden z autorů aplikace, Petr Hofman. Kromě poháru získal voucher na 20 000 korun od akceleračního programu Start it @ČSOB a společně se stříbrným a bronzovým místem také možnost studia na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity.

Soutěž & Podnikej
Zdroj: Soutěž & Podnikej

Středoškoláky zajímá ekologie i sociální přesah podnikání

Tématu udržitelnosti se věnovaly hned 3 finálové projekty, 2 poté skončily na stupních vítězů. Michal Hanousek plánuje v rámci projektu rePrintable recyklovat nevyužitý filament (struna, ze které se na 3D tiskárně vyrábí objekt). Marek Svitek a Tadeáš Bíbr usilují o nahrazení klasických kartonových krabic, v nichž se expeduje většina zásilek, odolnějšími ReKrabicemi. Beáta Kratochvílová se s textilními produkty Make it real. opírá o lokální výrobu bavlny.

Problémy studenti vnímají také v komunikaci a mnohdy se ji snaží zefektivnit. Jde o případ jak vítězného projektu, tak agentur EduAge a Generační most. První propojuje šikovné mladé lidi s firmami, druhá zprostředkovává pomoc seniorům.

Opomenuta letos nebyla ani řemesla. Ve finále se objevili hned dva truhláři – Vít Vejvoda a Jiří Lukašík. Oba se do soutěže přihlásili s již fungujícím byznysem, který během absolvování programu přivedli k dokonalosti.

„Jsem nesmírně rád, že nám i letošní ročník dokázal, že studenti středních škol mohou přijít s inovativním řešením poměrně běžných problémů,“ uvedl po skončení republikového finále zakladatel Soutěž & Podnikej Martin Vítek.

Soutěž & Podnikej
Zdroj: Soutěž & Podnikej

Výsledková listina

1. místo: E-jednotka (František Ivan, Petr Hofman)
Aplikace E-jednotka zlepšuje komunikaci mezi majiteli, nájemníky a správci bytových domů a shromažďuje všechny důležité informace přehledně na jednom místě. Urychluje tak například řešení vzniklých poruch.

2. místo: rePrintable (Michal Hanousek)
Projekt rePrintable si klade za cíl recyklovat filament, který se po 3D tisku běžně vyhodí. Základy buduje na spolupráci s komunitou – farmami, dílnami i jednotlivými makery.

3. místo: ReKrabice (Marek Svitek, Tadeáš Bíbr)
Zálohovaná vratná ReKrabice nahrazuje papírovou variantu, která v 95 % případů skončí v koši. Vyrábí se z odolného PP kartonplastu a vydrží více než 60 cest.

Sdílené 4. místo:

Truhlářství Vejvoda (Vít Vejvoda)
Vít Vejvoda se po vyučení v oboru věnuje zakázkové výrobě a opravám starého nábytku. V plánu má i vlastní dílnu.

JIPELU (Jiří Lukašík)
JIPELU na trh přináší unikátní kousky nábytku, ale i dalších produktů na míru – například nožů. Kromě samotného dřeva při výrobě pracuje i s epoxidovou pryskyřicí.

Make it real. (Beáta Kratochvílová)
Trička, dětská body i šátky pro čtyřnohé kamarády. Make it real. je 100% český textil, který zaručuje originální a kvalitní potisk. Nabízí navíc možnost vlastního designu.

EduAge (Jan Flídr, Tomáš Novák)
Agentura EduAge zprostředkovává studentům profesní rozvoj v oblasti digitálních technologií a firmám tak obstarává mladé proškolené zaměstnance.

Generační most (Jakub Kašpar)
Generační most propojuje seniory a mladé lidi, aby se navzájem podporovali. Společné trávení času a drobné práce v domácnosti jsou pro studenty příjemnou formou brigády a pro starší osoby přívětivou pomocí.
Domů
Sdílet
Diskuse