Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
8. června 2023 v 17:20
Čas čtení 0:44
Tereza Patočková ČTK

Začíná Pražské Quadriennale. Na tržnici se sjeli divadelníci a divadelnice z celého světa

Začíná Pražské Quadriennale. Na tržnici se sjeli divadelníci a divadelnice z celého světa
Zdroj: PQ Jesse Kanda
ZAJÍMAVOSTI KULTURNÍ AKCE PRAHA UMĚNÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Heslem 15. ročníku je anglický výraz „rare“ ve všech smyslech, které slovo nabízí. Vzácné, unikátní, ale i syrové.

Od čtvrtka začíná jeden z největších divadelních festivalů na světě. Pražské Quadriennale (PQ) scénografie a divadelního prostoru už od roku 1967 prezentuje ta nejlepší scénografická díla. Letošní 15. ročník proběhne od 8. do 18. června 2023.

Hlavní lokací je Holešovická tržnice, ale několik částí programu se uskuteční také v Národní galerii a na DAMU. PQ2023 představí v rámci programu umělecká díla z desítek zemí od stovek umělců a umělkyň v rámci hlavních soutěžních výstav i projektů kurátorovaných mezinárodním týmem PQ.

Doporučeno
Slipknot na Rock for People zahrají v nekompletní sestavě. Chybět bude minimálně Clown Slipknot na Rock for People zahrají v nekompletní sestavě. Chybět bude minimálně Clown 8. června 2023 v 11:36

„Při nahlédnutí do programu rezonují v hlavních výstavách čtyři zajímavé okruhy. Prvním je postpandemické zamyšlení se nad křehkostí a pomíjivostí lidského bytí a nad tím, co je to vlastně domov. V jiných výstavách se zrcadlí urbanismus města s urbanismem určitého typu myšlení o čase a prostoru, místech setkání a způsobu využití veřejného prostoru jak fyzického, tak digitálního. Nejbarevnější a nejživelnější jsou výstavy inspirované vlastními tradicemi, folklorem nebo legendami. Posledním palčivým tématem je udržitelnost ve vztahu ke konzumu a jeho ekologickým dopadům,“ uvádí umělecká ředitelka festivalu Markéta Fantová.

Heslem 15. ročníku je anglický výraz „rare“ ve všech smyslech, které slovo nabízí. Vzácné, unikátní, ale i syrové.

Domů
Sdílet
Diskuse