Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
15. června 2023 v 6:00
Čas čtení 4:51
Ondřej Jarůšek

Box bez rukavic: Brutální boj má hluboké kořeny, lidé při něm umírali a holými pěstmi se mlátily i ženy „nahoře bez“

Box bez rukavic: Brutální boj má hluboké kořeny, lidé při něm umírali a holými pěstmi se mlátily i ženy „nahoře bez“
Zdroj: Getty Images/Jack Taylor
SPORT BOJOVÉ SPORTY BOX
Uložit Uložené

Box bez rukavic v posledních letech zažívá nový boom. Jaká je jeho historie?

Box patří k nejstarším sportům na světě. Nejstarší zmínka o pravidlech tohoto bojového sportu pochází ze starověkého Řecka, kde se box v roce 688 př. n. l. poprvé objevil na olympijských hrách. Kořeny boxu sahají ale ještě daleko hlouběji. Zápas v boxu je například vyobrazen na dochovaném sumerském reliéfu ze 3. tisíciletí př. n. l. a zápas mezi dvěma boxery s přihlížejícími diváky vyobrazuje i reliéf z egyptských Théb, který pochází přibližně z roku 1350 př. n. l. A podobných příkladů je více.

Zápasy bez pravidel končily i smrtí

Tehdejší forma boxu se však od té dnešní pochopitelně značně lišila. Například ve starověkém Římě si boxeři obvazovali ruce koženými řemínky, které někdy navíc doplňovali o kovové cvočky či hroty. Není proto divu, že tato forma zápasů s sebou nesla nemalé riziko zmrzačení, nebo dokonce smrti. Bojovalo se v amfiteátrech i v gladiátorských arénách. S pádem Římské říše a vzestupem křesťanství však box jakožto forma sportu a zábavy na dlouhá staletí vymizel.

Doporučeno
Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka 27. září 2022 v 6:00
Starověká bronzová socha boxera, 300 až 200 let př. n. l.
Starověká bronzová socha boxera, 300 až 200 let př. n. l. Zdroj: Wikimedia/Marie-Lan Nguyen/na voľné použitie

Znovuzrození se box dočkal až v 17. století v Anglii –⁠ nejčastěji je zmiňován rok 1681, kdy se objevuje první novinová zmínka o boxerském zápase. V něm se proti sobě utkali komorník člena parlamentu Christophera Moncka s místním řezníkem.

Tomuto období se v angličtině říká „bare-knuckle era“, tedy éra zápasů holými pěstmi, bojovalo se totiž bez rukavic. Zřejmě neznámějším představitelem této éry byl James Figg, který se stal prvním anglickým šampionem a titul držel dlouhých 15 let. A to navzdory tomu, že box byl v té době ilegální. Pravidla takřka neexistovala, při boji absentoval jakýkoliv rozhodčí, a výsledkem tak byla poměrně brutální a chaotická podívaná bez řádu a regulí. Odměnou pro vítěze navíc bývalo často jen pár liber.

V zápasech kromě toho neexistoval žádný bodový systém, jaký známe dnes. I když v některých případech mohl být určen počet kol, bylo běžné, že se bojovalo tak dlouho, dokud jeden z účastníků zkrátka nebyl schopen pokračovat. S boxem máme dnes spojený boj pouze v postoji, v tehdejších zápasech ale nebylo nezvyklé, že jeden z bojovníků svého soupeře kopl, povalil k zemi a zasadil mu další úder, když ležel na zádech.

Zároveň neexistovaly žádné váhové kategorie, které přišly až o mnoho let později a které dnes zaručují férovost boje. V raných dobách boxu žádné divize nebyly, a tak byla na straně těžších mužů značná výhoda.

Doporučeno
MMA zápasník vyrval zaživa srdce z kamarádova těla. Byl pod vlivem drog, myslel si, že bojuje s ďáblem MMA zápasník vyrval zaživa srdce z kamarádova těla. Byl pod vlivem drog, myslel si, že bojuje s ďáblem 26. března 2023 v 11:00

Zápas trval hodiny, bojovaly i ženy

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse