Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. června 2023 7:25
Čas čtení 1:14
Veronika Dlesková

Inspiruj se nejšťastnějším národem na světě. Těchto 5 bizárů tě zaručeně překvapí

Inspiruj se nejšťastnějším národem na světě. Těchto 5 bizárů tě zaručeně překvapí
Zdroj: Pexels
ZAJÍMAVOSTI FINSKO
Uložit Uložené

Finsko je posledních šest let považováno za nejšťastnější zemi na světě. Kromě tuhých zim a spousty kávy, které severský národ holduje, je i zdrojem bizarních tradic a zvyklostí. Tohle je výběr pěti nejpozoruhodnějších zajímavostí.

Ve Finsku žije 5 milionů lidí. A podle každoročně vydávané zprávy, která hodnotí životní úroveň lidí ze všech zemí světa, jsou Finové nejšťastnějším národem na světě. První příčku obsadili už pošesté v řadě. Severská země je ale i zdrojem mnoha pozoruhodností. Tohle je výběr těch nejlepších z nich. 

Doporučeno
Možná přijde i Hercule Poirot: Nejzajímavější kinopremiéry, o kterých jsi možná nevěděl*a Možná přijde i Hercule Poirot: Nejzajímavější kinopremiéry, o kterých jsi možná nevěděl*a 20. června 2023 17:35

Výše pokuty za rychlost se odvíjí od platu

Ve Finsku jsou pokuty za rychlost rozdávány ve výši, která odpovídá platu toho, kdo dopravní předpis porušil. Záleží také na tom, o kolik povolenou rychlost překročil. Na začátku letošního roku tak finský miliardář zaplatil za překročení rychlosti 121 tisíc eur (v přepočtu necelých 2,9 milionu korun). 

Na každé dva občany Finska v průměru připadá asi jedna sauna

Finové jsou známí svou oblibou v saunách. A to natolik, že jich v celé zemi mají více než 3 miliony. S počtem obyvatel kolem 5 milionů tak v průměru připadá na každého Fina více než půl sauny. Zajímavostí je, že sauny jsou tak oblíbené, že se dokonce vyskytují i v některých vládních budovách. 

Finská vláda posílá každému novorozenci takzvaný „baby box“

Balíček, který dostanou rodiče každého nově narozeného dítěte, obsahuje základní předměty, které novorozeně potřebuje. Mezi ně patří třeba oblečení, bryndáčky, plenky nebo dětská matrace. Podobné boxy mají k dispozici i rodiče ve Spojených státech. Ti si ale na rozdíl od Finů za balíček musí zaplatit. 

Doporučeno
Podoba čistě náhodná. Bývalý šéf Twitteru založil sociální síť, která vypadá... jako Twitter Podoba čistě náhodná. Bývalý šéf Twitteru založil sociální síť, která vypadá... jako Twitter 20. června 2023 12:07

Finsko je domovem sportu zvaného „wife-carrying“

„Nošení manželek“ je mezinárodní sport, jehož světový šampionát se koná ve finském městě Sonkajärvi. V tomto sportu muži nosí své manželky na zádech, zatímco běží v překážkové dráze. Pravidla se ale během let změnila a soutěžící už nemusí na zádech nosit své vlastní manželky. 

Finové mají slovo, kterým označují pití alkoholu doma ve spodním prádle

Tímto slovem je „kalsarikännit“ a do češtiny by se dalo přeložit jako pití alkoholu sám doma ve spodním prádle. Dalším zajímavým slovem je „vahingonilo“. To se dá přeložit jako radost nad neštěstím druhého. 

Domů
Sdílet
Diskuse