Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
Mary Toft: Tragický osud ženy, která rodila králíky

„Byla to mladá, nesmírně chudá žena z malého města, která byla odvezena do Londýna a po celou dobu ji doprovázeli a hlídali titulovaní aristokratičtí muži,“ popsala historička.

Doporučeno
Ponižující „testy panenství“ se stále provádí. Panenství přitom není nic víc než konstrukt Ponižující „testy panenství“ se stále provádí. Panenství přitom není nic víc než konstrukt 8. února 2023 v 6:00

„Ten příběh je absurdní a my víme, že je absurdní. Ale když se nad tím zamyslíte, je to také docela strašidelný příběh,“ uvedla Harvey. Při vyprávění o životě Mary Toft došla Harvey k názoru, že historici vynechali mnoho klíčových aspektů. Nikoho například nezajímalo, jak se Mary cítila, proč se tak cítila – a jak moc se zřejmě trápila. Spíše než mistryní v manipulaci tak Mary byla k činu zřejmě někým navedena a zneužita. 

Po odhalení podvodu se lékařská profese stala terčem velkého posměchu veřejnosti. Hlavní asistentka ve speciálních sbírkách knihovny University of Glasgow Niki Russell ve svém článku uvádí, že na posměch doktorům začali kouzelníci při svých vystoupeních tahat králíky z klobouku.

Historička je proto přesvědčena, že Mary „hrála hlavní roli v představení, které připravili jiní“. Jako nejpravděpodobnější se jeví tvrzení, že Maryini příbuzní se snažili – v době obludárií a výstav „zrůd“ – zbohatnout prostřednictvím vykonstruovaného příběhu ženy, která rodí příšery. Měli například zabít zmíněnou kočku, vyndat část jejích vnitřností a vložit do ní mrtvého úhoře. A tuto kombinaci následně násilně nacpat do Maryiny vagíny. 

Mary se totiž podle Harvey nebála odhalení nebo zostuzení. „Opakující se detaily v jejím vyprávění naznačují, že se bála svých příbuzných a sousedů, ke kterým se hodlala vrátit,“ uvádí historička.

Doporučeno
Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo 23. února 2023 v 6:00

„Historici považují Mary Toft za osobu odpovědnou za podvod, ale nemohla ho provést sama a je nepravděpodobné, že by ho provedla dobrovolně. Ať už jsou zpovědi pravdivým popisem událostí z podzimu roku 1726, nebo ne, Mary prožívala události jako oběť příbuzných a sousedek, které uplatňovaly svou moc nad jejím tělem,“ uzavírá Harvey.

mary toft
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse