Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Výlet do Londýna: Toto jsou nejlepší low-cost tipy na jídlo a zážitky

S rezervací letenek samozřejmě souvisí i rezervace ubytování. V Londýně můžeš využít služby Airbnb nebo zarezervovat hotel přes Booking. Stejně jako v jiných velkoměstech je i zde ubytování jednou z nejdražších položek. Nejlevnější ubytování pro dvě osoby, které se nachází do tří kilometrů od centra a nabízí samostatný pokoj s koupelnou, začíná od 3000 korun za noc. Pří výběru jakéhokoliv ubytování se vždy nezapomeň koukat na hodnocení a na uživatele, kteří jich mají co nejvíce. 

Dobrodružné povahy mohou zabrousit do aplikace Couchsurfing, kde tisíce lidí poskytují své domovy po celém světě zadarmo – možná snad za kus konverzace nebo sdílení zážitků. Pokud ale dbáš na svůj klid a soukromí a nemáš třeba zájem, aby tě hostitel provedl po městě, tuto službu ti nedoporučujeme. 

Městská hromadná doprava

V Londýně se dá platit za lístek na MHD převážně platební kartou buď přímo v autobusu, nebo při vstupu do stanice metra, ale některé automaty přijímají i hotovost. Jednosměrná jízdenka začíná od 2,70 libry (74 korun) podle toho, ve které zóně se zrovna nacházíš.

Doporučeno
Cesta k Jadranu za 2 hodiny? Plán na megaprojekt, který by Čechy přiblížil k moři, vznikl už za Masaryka Cesta k Jadranu za 2 hodiny? Plán na megaprojekt, který by Čechy přiblížil k moři, vznikl už za Masaryka 27. září 2024 v 7:00

Pokud ale víš, že budeš po městě cestovat častěji, pořiď si za 7 liber (193 korun) tzv. Oyster card, na kterou si můžeš nabít peníze a čerpat výhodnější jízdné. Kartičku si obstaráš u automatů na každé stanici londýnské podzemky nebo v informačních kioscích.

Výhledy

The Shard.
The Shard. Zdroj: Refresher/Kuni Nguyenová

Formality bychom měli a nyní se vrhneme na tu zábavnější část – co v novém městě vůbec podniknout? Stejně jako kdekoli jinde se i v Londýně můžeš ztratit mezi malebnými budovami a pokochat se místní architekturou, která je tak jiná a rozmanitá od naší domoviny. Zažít historické památky jako na dlani ti však jednoznačně umožní vyhlídkové prostory na celé město. V Londýně jich je nespočet a my ti ukážeme, kde jsou.

Na nejlepší výhled rozhodně vyraz do The Shard (na fotce), který je se 310 metry a 95 patry vůbec nejvyšším mrakodrapem ve Velké Británii a zároveň sedmou nejvyšší budovou v Evropě. Nachází se zde kanceláře, restaurace, luxusní hotel, byty a v 69. a 72. patře i vyhlídkové prostory. Ty jsou v létě otevřeny od 10 do 22 hodin. Základní vstupné tě vyjde na 32 liber (882 korun). 

Chceš ale během výletu spíše ušetřit? Máme pro tebe i pár tipů na místa, kde si výhled na město užiješ dokonce zadarmo. A skutečně stojí za návštěvu. Tady jsou:

  • Sky Garden – Na panoramatický výhled na Londýn si zajdi do Sky Garden, exotické skleníkové botanické zahrady s rostlinami, která se rozkládá v otevřené hale ve 36. patře ve výšce 140 metrů. Vzhledem k unikátnímu zážitku, který je navíc zdarma, se lístky rezervují dopředu skrz webové stránky. Pozor, kapacita míst je omezená, doporučujeme ti zajistit si vstup aspoň na týden dopředu. Zahrada je otevřená ve všední dny od 10 do 18 hodin, o víkendu pak od 11 do 21 hodin.
  • One New Change – Vyhlídka se nachází v 8. patře tohoto nákupního centra. Když vyjedeš proskleným výtahem nahoru, ocitneš se na střešní terase a uvidíš přímo naproti katedrálu sv. Pavla. Další místa, která můžeš vidět ze střechy, jsou London Eye, Oxo Tower a The Shard. Terasa je otevřena denně od 6:00 do půlnoci.
  • Greenwich park – Na kopci kousek od Královské observatoře se můžeš pokochat nádherným výhledem na celý park a na moderní čtvrť Canary Wharf i City of London. Zajímavostí je, že parkem prochází nultý poledník, který dělí Zemi na západní a východní polokouli. Právě odtud se počítá světový čas. 

Street food

Pro gurmány a gurmánky, kteří rádi propojují cestování s objevováním vynikajících dobrot, jsme sestavili i přehled toho, kde se najíst. Londýn je ale otevřený mnoha kulturám, a byla by proto škoda omezovat se jen na tu britskou. Zaměřili jsme se proto spíše na podniky, bistra či food markety, které se většinou specializují na „street food“. Nejenže propojují různé kuchyně světa, ale navíc jsou často levnější variantou oproti jiným, poměrně drahým restauracím v Londýně. Pokud ale přece jen chceš ochutnat tradiční pokrm fish and chips, my jej máme rádi například v Poppie's

Bunsik

Londýn
Zdroj: Refresher/Kuni Nguyenová

Jako první ti představíme bistro Bunsik, které se zaměřuje hlavně na korejský corndog. Oproti tradiční americké verzi se liší tím, že místo kukuřičné mouky používá pšeničnou nebo rýžovou mouku, populární je i těstíčko s bramborovými kousky. Jako náplň si můžeš vybrat párek, mozzarellu, případně si dát obojí napůl. Pokrm na špejli cenově začíná od 4 liber (110 korun) a musíme říct, že v kombinaci s omáčkami, které si můžeš vybrat, je naprosto úžasný. 

Doporučeno
Co nejvíc rozčiluje Čechy na silnicích? Podívej se, co říká nový průzkum Co nejvíc rozčiluje Čechy na silnicích? Podívej se, co říká nový průzkum 10. září 2024 v 14:20

Bistro je natolik populární, že v Londýně už otevřelo čtyři pobočky. My jsme zašli na tu poblíž Leicester Square. Počítej s tím, že se zde tvoří velké fronty, částečně i pro svůj „hype“ na TikToku. Bunsik ale rozhodně stojí za to. 

 

Camden Lock Market

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse