Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. srpna 2023 14:47
Čas čtení 0:43
Vincenc Novák

FOTO: Druhý nejstarší pražský most ožije. V Negrelliho viaduktu vzniká nové infocentrum

FOTO: Druhý nejstarší pražský most ožije. V Negrelliho viaduktu vzniká nové infocentrum
Zdroj: MOBA studio
ČESKO ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

Hlavní město v červnu získalo povolení na stavbu nového infocentra, které vyroste v jednom z oblouků karlínského Negrelliho viaduktu.

Začátkem srpna zahájila Technická správa komunikací hl. m. Prahy přípravné práce, po nichž bude následovat samotná stavba. Infocentrum vznikne jako vestavba mezi dvěma mostními pilíři v těsném sousedství Sokolovské ulice. Všechny stavební prvky budou plně demontovatelné tak, aby mohlo místo v případě potřeby sloužit jiným účelům. Pokud vše půjde podle plánu, přivítá infocentrum první návštěvníky již v průběhu podzimu.

Podle koncepční studie, kterou si nechalo hlavní město zpracovat v roce 2019, dojde v příštích letech k využití i ostatních mostních oblouků. V prostorách, které dříve sloužily jako sklady či parkoviště, v budoucnu vzniknou kavárny, bistra či drobné obchody. 

„V kultivaci okolí Negrelliho viaduktu a zprovoznění oblouků pod ním vidím velkou příležitost pro Karlín a jeho okolí. Zajímavé budou i synergie se sousedícími Kasárnami Karlín, které Praha brzy získá do vlastnictví,“ uvedl pražský radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský (Piráti), podle něhož by mostní oblouky mohly posloužit také start-upům.

Most v současné době tvoří bariéru oddělující Karlín od historického centra města. S novým využitím by však mělo dojít k zacelení této jizvy.

Podívej se, jak bude vypadat nové infocentrum pod Negrelliho viaduktem:

Oblouky pod Negrelliho viaduktem se dočkají nového využití.Oblouky pod Negrelliho viaduktem se dočkají nového využití.Oblouky pod Negrelliho viaduktem se dočkají nového využití.Oblouky pod Negrelliho viaduktem se dočkají nového využití.
Zobrazit galerii
(6)
Domů
Sdílet
Diskuse