Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti EVisions.
10. srpna 2023 v 11:00
Čas čtení 1:49
Sponzorovaný obsah

Umění vyváženého životního stylu. Ovládáte jej, nebo se ztrácíte?

Umění vyváženého životního stylu. Ovládáte jej, nebo se ztrácíte?
Zdroj: Pexels/Marcus Aurelius
ZAJÍMAVOSTI DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PSYCHOLOGIE
Uložit Uložené

Dnešní doba je velice hektická a ne každý si s ní dokáže poradit. Patříte k těm, kteří si dokážou užívat každý moment, nebo jste naopak věčně ve stresu a máte pocit, že vám život proplouvá mezi prsty?

Chce to odstup a objektivní pohled na vlastní život

Stejně tak jako můžete u fotoaparátů snadno měnit objektivy a získat tak trochu jiný pohled na focenou scénu, potřebujete se trochu jinýma očima – s odstupem – podívat na svůj vlastní život, abyste jej mohli alespoň trochu objektivně zhodnotit.

Někteří lidé totiž mohou mít i během svého života pocit, že žijí správně a naplno. Následně ale zjistí, že tomu tak není, a nastane pocit vyhoření. Proto by se každý měl pravidelně snažit svůj život hodnotit a přemýšlet nad tím, zda jde vše směrem, který si přeje.

Krátkodobá vs. dlouhodobá spokojenost

Velice zásadní je i pochopení skutečnosti, že ne všechno, co nám přináší uspokojení v daném momentě, nám přináší blažený pocit při zpětném pohledu. A platí to i naopak!

Typickým příkladem mohou být návykové látky, slazené nápoje a sladkosti či fastfood. Pro ty typicky platí, že se cítíme blaženě při jejich konzumaci, avšak dlouhodobě nás pravděpodobně učiní nešťastnými. Drogy mohou zcela nabourat naše vztahy, připravit nás o zaměstnání i o střechu nad hlavou. Nezdravé potraviny mohou vést k nadváze a zdravotním problémům.

Doporučeno
Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat 24. července 2024 v 8:00

Některé činnosti vám naopak mohou přinášet neklid během jejich vykonávání. Zařadit sem můžeme třeba studium, zaměstnání, domácí práce, někdy dokonce i péči o dítě. Během těchto činností možná máte pocit, že byste chtěli svůj čas strávit lepším způsobem, dlouhodobě ale zjistíte, že si plníte své cíle, máte dostatek financí a jste obklopeni milující rodinou.

Existují ale samozřejmě i činnosti, které vás mohou rozrušovat v daný moment i dlouhodobě, a život si naopak můžete zařídit tak, abyste se cítili skvěle jak v daném momentu, tak z dlouhodobého hlediska. V tomto jsme každý individuální a každý si musíme vnitřně odpovědět na to, co vlastně chceme a jak se k tomu dostat.

Pracujte na zlepšení, nikdy není pozdě

Jistě znáte ze svého okolí nebo z médií příklady osob, které zdánlivě žily skvělý život, a přesto nakonec upadly do depresí, rozpadly se jim rodiny a podobně. Proto platí, že byste neměli vzhlížet k ostatním, zaměřte se pouze sami na sebe, na své vlastní pocity a možnosti.

Ať už jste na tom jakkoliv, nikdy není pozdě, kdykoliv můžete ve svém životě podniknout změny a splnit si své sny. Ano, určité limity existují. Těžko se například dostanete v dospělosti na vrcholovou úroveň ve sportu, kterému jste se dosud nevěnovali. Trenérská, manažerská nebo jiná blízká pozice v této oblasti už je ale možností reálnou a vysněné sportovní úspěchy tak můžete s týmem za pár let brzy oslavit z bezprostřední blízkosti. Pokud tedy nevede přímá cesta k vašemu cíli, vždy si můžete najít cestu alternativní.

Doporučeno
Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá? Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá? 23. července 2024 v 7:00

Nikdy také není pozdě na dostudování vysněné školy, na cestování, podnikání nebo na děti a partnerský život. Jen nesmíte na své cíle rezignovat, jděte si tvrdohlavě (ale zároveň chytře) za svým.

Domů
Sdílet
Diskuse