Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti EVisions.
10. srpna 2023 11:00
Čas čtení 1:49
Sponzorovaný obsah

Umění vyváženého životního stylu. Ovládáte jej, nebo se ztrácíte?

Umění vyváženého životního stylu. Ovládáte jej, nebo se ztrácíte?
Zdroj: Pexels/Marcus Aurelius
ZAJÍMAVOSTI DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PSYCHOLOGIE
Uložit Uložené

Dnešní doba je velice hektická a ne každý si s ní dokáže poradit. Patříte k těm, kteří si dokážou užívat každý moment, nebo jste naopak věčně ve stresu a máte pocit, že vám život proplouvá mezi prsty?

Chce to odstup a objektivní pohled na vlastní život

Stejně tak jako můžete u fotoaparátů snadno měnit objektivy a získat tak trochu jiný pohled na focenou scénu, potřebujete se trochu jinýma očima – s odstupem – podívat na svůj vlastní život, abyste jej mohli alespoň trochu objektivně zhodnotit.

Někteří lidé totiž mohou mít i během svého života pocit, že žijí správně a naplno. Následně ale zjistí, že tomu tak není, a nastane pocit vyhoření. Proto by se každý měl pravidelně snažit svůj život hodnotit a přemýšlet nad tím, zda jde vše směrem, který si přeje.

Krátkodobá vs. dlouhodobá spokojenost

Velice zásadní je i pochopení skutečnosti, že ne všechno, co nám přináší uspokojení v daném momentě, nám přináší blažený pocit při zpětném pohledu. A platí to i naopak!

Typickým příkladem mohou být návykové látky, slazené nápoje a sladkosti či fastfood. Pro ty typicky platí, že se cítíme blaženě při jejich konzumaci, avšak dlouhodobě nás pravděpodobně učiní nešťastnými. Drogy mohou zcela nabourat naše vztahy, připravit nás o zaměstnání i o střechu nad hlavou. Nezdravé potraviny mohou vést k nadváze a zdravotním problémům.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Některé činnosti vám naopak mohou přinášet neklid během jejich vykonávání. Zařadit sem můžeme třeba studium, zaměstnání, domácí práce, někdy dokonce i péči o dítě. Během těchto činností možná máte pocit, že byste chtěli svůj čas strávit lepším způsobem, dlouhodobě ale zjistíte, že si plníte své cíle, máte dostatek financí a jste obklopeni milující rodinou.

Existují ale samozřejmě i činnosti, které vás mohou rozrušovat v daný moment i dlouhodobě, a život si naopak můžete zařídit tak, abyste se cítili skvěle jak v daném momentu, tak z dlouhodobého hlediska. V tomto jsme každý individuální a každý si musíme vnitřně odpovědět na to, co vlastně chceme a jak se k tomu dostat.

Pracujte na zlepšení, nikdy není pozdě

Jistě znáte ze svého okolí nebo z médií příklady osob, které zdánlivě žily skvělý život, a přesto nakonec upadly do depresí, rozpadly se jim rodiny a podobně. Proto platí, že byste neměli vzhlížet k ostatním, zaměřte se pouze sami na sebe, na své vlastní pocity a možnosti.

Ať už jste na tom jakkoliv, nikdy není pozdě, kdykoliv můžete ve svém životě podniknout změny a splnit si své sny. Ano, určité limity existují. Těžko se například dostanete v dospělosti na vrcholovou úroveň ve sportu, kterému jste se dosud nevěnovali. Trenérská, manažerská nebo jiná blízká pozice v této oblasti už je ale možností reálnou a vysněné sportovní úspěchy tak můžete s týmem za pár let brzy oslavit z bezprostřední blízkosti. Pokud tedy nevede přímá cesta k vašemu cíli, vždy si můžete najít cestu alternativní.

Doporučeno
„Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů „Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů 24. března 2024 8:00

Nikdy také není pozdě na dostudování vysněné školy, na cestování, podnikání nebo na děti a partnerský život. Jen nesmíte na své cíle rezignovat, jděte si tvrdohlavě (ale zároveň chytře) za svým.

Domů
Sdílet
Diskuse