Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. srpna 2023 17:49
Čas čtení 1:16
Ema Stanovská

Vodárenská společnost vyrábí pivo z odpadních vod. Nápad prý nadchl i největší světové pivovary

GASTRO UDRŽITELNOST ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Pivo Epic OneWater Brew vyrábějí ze „šedé vody“ výškové budovy, tedy té z umyvadel, praček, van a sprch.

Budovy využívají celkem 14 % veškeré pitné vody na planetě, ale téměř žádná z nich ji opětovně nevyužívá. Americká vodárenská společnost Epic Cleantec se na to rozhodla poukázat vskutku originálním způsobem – začala vyrábět pivo z recyklované odpadní vody. Informuje o tom CNN.

Doporučeno
Bottega Veneta uvedla na trh extra vzdušné sandály, jejich cena ti rozhodně udělá vítr v peněžence. Cool, nebo propadák? Bottega Veneta uvedla na trh extra vzdušné sandály, jejich cena ti rozhodně udělá vítr v peněžence. Cool, nebo propadák? 14. srpna 2023 14:15

Voda na výrobu piva Epic OneWater Brew pochází ze 40patrové výškové budovy Fifteen Fifty v San Francisku, která využívá recyklační zařízení k opětovnému využití „šedé vody“, tedy té z umyvadel, praček, van a sprch. Z téměř 7 600 litrů odpadní vody vyrobili ve spolupráci s místním pivovarem více než 7 000 plechovek svěžího německého piva typu Kölsch.

K odstranění škodlivých organických látek využívají biologickou úpravu. Vodu pak filtrují přes membrány tlusté jen 0,04 mikronu, což je asi 0,05 % tloušťky lidského vlasu. Na závěr ji dezinfikují ultrafialovým světlem a chlórem.

Lídr projektu Epic Cleantec řekl, že pivo nevyrobili s cílem prodat, ale vzdělávat. Tato myšlenka oslovila již některé z největších pivovarů na světě.

I voda z vodovodu je „recyklovaná“

Systémy recyklace vody v budovách nabízí městům příležitost snížit svou závislost na vodě z řek, jezer a nádrží – zdrojů, které jsou citlivé na změnu klimatu. Opětovné použití pitné odpadní vody v současnosti povolují mnohé státy USA, jako je například Kalifornie a Texas. Některé země, jako jsou Jižní Kalifornie, Singapur či Austrálie, mohou používat recyklovanou vodu i jako zdroj pitné vody.

Instalace zařízení na recyklaci vody zabírá v průměru několik parkovacích míst, ale je drahá – od několika stovek tisíc dolarů až po miliony, v závislosti na velikosti budovy. Podle generálního ředitele společnosti Epic Cleantec se to však v konečném důsledku projeví snížením účtů za energie.

Doporučeno
FOTO: Michal a Martin předělali vojenský bunkr na zážitkové ubytování. Drátěnkou ho čistili dva týdny v kuse FOTO: Michal a Martin předělali vojenský bunkr na zážitkové ubytování. Drátěnkou ho čistili dva týdny v kuse 12. srpna 2023 11:00

„V průmyslu tomu říkáme faktor ‚fuj‘,“ vysvětluje Daniel McCurry, odborný asistent civilního a environmentálního inženýrství na univerzitě v Jižní Kalifornii. „Lidé mají pocit, že recyklovaná voda není tak čistá jako jiné zdroje vody. Často jim však připomínám, že všechna voda na této planetě je recyklovaná. Voda, kterou dnes pijeme, je ta samá, kterou pili dinosauři před miliony let.“

Domů
Sdílet
Diskuse