Sezóna cuket je v plném proudu. Vyzkoušej nový recept, který ti doporučuje umělá inteligence ChatGPT.
Leží ti na stole cukety, které musíš brzy spotřebovat, ale nevíš úplně přesně, jak je využít? Nezoufej, máme pro tebe tip na plnohodnotné jídlo, po kterém se budeš olizovat. Zapomeň na klasické cuketové plátky na grilu. Uvař si s námi cuketovou polévku! Je perfektní na rychlý oběd nebo večeři.
Budeš potřebovat:
2 středně velké cukety (na menší kousky)
1 středně velkou bramboru (na kostičky)
2 stroužky česneku (nakrájené nebo nadrcené)
1 cibuli (nakrájenou)
3 až 4 šálky zeleninového vývaru
1 lžíci olivového oleje
Sůl a pepř podle chuti
Čerstvé bylinky, např. petrželku, kopr, tymián (nasekané)
Postup:
V hrnci zahřej olivový olej na středním plameni. Přidej jemně nakrájenou cibuli a smaž ji asi dvě minuty, dokud nezprůsvitní. Přidej jemně nasekaný česnek a osmahni max. dalších 30 sekund, dokud česnek nezačne vonět. Přidej cukety a bramboru. Osol a opepři podle chuti. Smaž zeleninu asi dvě minuty, směs občas promíchávej a pak ji zalej vývarem. Počkej, až to celé začne bublat, a vař polévku asi 5–7 minut, dokud cukety a brambora nezměknou.
Jakmile je zelenina měkká, použij mixér na vytvoření hladké polévky. Můžeš také použít tyčový mixér přímo v hrnci. Nyní ochutnej polévku a případně ji dochuť solí a pepřem. Před podáváním vmíchej do polévky čerstvé bylinky, jako je petrželka, kopr nebo tymián. Bon appétit!