Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
18. září 2023 16:14
Čas čtení 1:41
Ilona Hobzová

Teenager má největší afro na světě. Tipneš si, kolik centimetrů účes měří?

Teenager má největší afro na světě. Tipneš si, kolik centimetrů účes měří?
Zdroj: Guiness World Records
ZAJÍMAVOSTI GUINNESSOVA KNIHA REKORDŮ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Amir Manuel Mendez ze Spojených států má zápis v Guinnessově knize rekordů v pouhých čtrnácti letech.

Kaliforňan se mezi rekordmany zapsal díky svým vlasům. Má totiž největší mužské afro na světě. Do knihy byl zapsaný až nyní, rekordní délku účesu ale zaznamenal už loni v srpnu. Jeho afro má 19,67 centimetru do výšky, 24,83 centimetru do šířky a obvod je neuvěřitelných 226 centimetrů.

Doporučeno
Brzobohatý aka Tiffany Richbitch a Písařovicová se vzali. O svatební šaty jsme si se snoubenkou střihli, vtipkoval Ondřej Brzobohatý aka Tiffany Richbitch a Písařovicová se vzali. O svatební šaty jsme si se snoubenkou střihli, vtipkoval Ondřej 18. září 2023 10:36

Čerstvý rekord v mužské i ženské kategorii

Své vlasy si Amir Manuel Mendez začal nechávat růst asi před čtyřmi a půl lety. O zápis do Guinnessovy knihy rekordů požádal poté, co viděl předchozího držitele prvenství a uvědomil si, že jeho účes je mnohem větší. „Vyčesal jsem si vlasy, změřil jsem je pravítkem a zjistil, že jsou delší,“ uvedl Mendez, za kterého podala žádost o zápis jeho matka. Dnes už má chlapec certifikát doma.

Své vlasy teenager považuje za něco, díky čemu je navazování konverzací mnohem jednodušší. Většině lidí, které potká, se prý jeho účes líbí. Zajímají se hlavně o to, jak dlouhý je a jak se o něj stará. Právě péče o vlasy je podle Mendeze zásadní. Rutinní péče spočívá v tom, že si je nechává natočené a důsledně hydratuje nejen vlasy, ale i pokožku hlavy. Aby si vlasy nezničil, často prý používá suchý šampon.

Od té doby, co získal titul rekordmana, si Američan vlasy čas od času zastřihne, aby se zbavil zničených konečků. V současné době si prý ale není jistý, jestli nechá vlasy dále růst. Jednou by však rád překonal vlastní rekord. 

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 15:42

Mendez také vyzval ty, kteří mají jakékoli jedinečné rysy, aby se za ně nestyděli a ukázali je světu. To se týká i vlasů. „Myslím, že lidé by měli být na své přírodní vlasy hrdí a přestat se za ně stydět,“ říká. Zápis do Guinnessovy knihy rekordů považuje za splněný sen. „Vždycky jsem si ty knihy se zájmem prohlížel a toužil jsem v nich být. A teď je to skutečnost,“ nechal se slyšet.

Mezi ženami je zápis také poměrně čerstvý. Největší afro od dubna sedmačtyřicetiletá Aevin Dugas z americké Louisiany, která podruhé překonala vlastní rekord. Za 24 let jí účes narostl 25 centimetrů do výšky, 26 do šířky a do obvodu 165 centimetrů. I když je Aevin za svůj rekord vděčná, afro má prý i mnohé nevýhody. Jednou si vlasy přivřela do dveří u auta nebo se jí zachytávají o větve stromů. I proto ho zřídkakdy nosí rozpuštěné a pečlivě ho upravuje a stylizuje do různých účesů.

Vlasové rekordy patří v Guinnessově knize mezi ty vůbec nejoblíbenější. Před pár týdny se do ní zapsala Američanka s nejdelším mulletem. Ten měří 172,7 centimetru, což z něj dělá nejdelší typ tohoto účesu u ženy na světě.

Domů
Sdílet
Diskuse