Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. října 2023 17:30
Čas čtení 3:25
Lucie Kotvalová

Dýňová farma, filmy, výlety, dýňové latté. Tohle jsou tipy na nejlepší podzimní aktivity

Dýňová farma, filmy, výlety, dýňové latté. Tohle jsou tipy na nejlepší podzimní aktivity
Zdroj: AZERBAIJAN_STOCKERS / Freepik / wirestock - Freepik / Warner Bros
REFRESHER
Uložit Uložené

Vybrali jsme ty nejzábavnější i nejvíc cosy aktivity do chladných a sychravých podzimních dní. Pro tebe i tvoje kámošstvo.

Některými milován, jinými obáván. Podzim. Někteří si užívají chladnější teploty (mrkáme především na jednu z našich kolegyň) a šedou oblohu, jiní se se zlomeným srdcem loučí s pravidelným sluníčkem, čtením na trávě, letními festivaly a koupáním v rybnících.

Ani mně se létu neříká arrivederci zrovna s lehkostí. Proto jsem se pod vlivem hesla „všechno zlé je pro něco dobré“ rozhodla připravit seznam podzimních aktivit, které nám následující období pomohou zpříjemnit.

Doporučeno
Příběh mysteriózní chůvy. Až po její smrti se zjistilo, že byla jednou z nejlepších street fotografek minulého století Příběh mysteriózní chůvy. Až po její smrti se zjistilo, že byla jednou z nejlepších street fotografek minulého století 15. října 2023 11:00

Podzimní filmy a seriály

Jedna z našich oblíbených činností. Asi netřeba říkat, že je podzim ideální čas na to pustit si filmy, které zkrátka přináší „podzimní vibes“ – ačkoli se třeba na podzim neodehrávají.

Mezi naše podzimní klasiky patří všechny díly Harryho Pottera (protože dýně a slova madam Pomfrey: „Co jste čekal? Dýňový džus?“, magie a svíčky) a seriál Gilmorova děvčata. Mezi podzimní feel good filmy ale můžeme započítat i další dílo ze světa Harryho Pottera, tedy film Fantastická zvířata a kde je najít, sérii Stmívání, film Věčně mladá s Blake Lively, animovaný film Coco z Disney produkce, další animovaný film – Koralína a svět za tajnými dveřmi – nebo film Dobrý Will Hunting s Robinem Williamsem a Mattem Damonem. Případně cokoli od Tima Burtona.

gilmore girls
Zdroj: Warner Bros. Television/Gilmore Girls

Vyraz na dýňovou farmu

Super tipem je výlet na dýňovou farmu. Co to je? Farma, kde najdeš obrovské množství dýní. Můžeš si je koupit na vaření, pečení ale také na výzdobu k sobě domů. Jedna je relativně blízko Prahy. Autem tam jsi za 45 minut, dostaneš se tam i veřejnou dopravou. Jmenuje se dýňová farma Bykoš. Mají dýně na ozdobu, vyřezání, ale i ty jedlé – muškátové, máslové nebo třeba hokaido. 

Dýňová farma Bykoš
Otvírací doba: So–Ne: 10:00–17:00
Otevřeno je každý víkend do konce října.
Adresa: Bykoš 8, Česká republika

A jak je vidět na Instagramu, místo je značně estetické.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nikola Soukup Braxatorisová (@brixinka)

Procházky a výletování

Podzimní krajina je velkým benefitem tohoto ročního období, to se mu musí nechat. Doporučujeme proto vyrazit na výlet. Pokud ti bude zima, prostě se přiobleč. Vidět ovšem zabarvené listy do nejrůznějších teplých odstínů za to určitě bude stát. Pravidelně ti přinášíme tipy, kam můžeš vyrazit na výlet, tak se u nás můžeš inspirovat. Případně jsme nedávno psali o nejkrásnějších rozhlednách a vyhlídkách

Vyhlídka Špička od architektonického studia Mjölk.
Vyhlídka Špička od architektonického studia Mjölk. Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com / se svolením

Podzimní vaření a pečení

Asi víš, na co narážíme. V sezóně jsou přece dýně! Zavolej svým oblíbeným lidem a společně se schovejte před frišným počasím do kuchyně. Můžete uvařit třeba dýňovou polévku, pečenou dýni v kombinaci s další zeleninou, dýňové lívance, dýňovou (veganskou) omáčku na těstoviny nebo třeba dýňové gnocchi (což zní složitě, ale není – jsou potřeba jenom čtyři ingredience).

dýňová polévka
Zdroj: azerbaijan_stockers / Freepik

Podzimní pití

Kromě toho můžeš zkusit podzimní drinky. Klasické kakao, matcha latté, dobrý čaj se zázvorem, hrnek teplého kafe (všechno se dá považovat za podzimní drink, když chceš), a pokud máš náladu na něco skutečně extra, můžeš zkusit domácí dýňové latté.

Zkus najít kvalitní svetr v second handu

Ne že bychom v tobě chtěli podporovat materialistické tendence. Ale. Podzim a následná zima v podstatě vyzývají k tomu, aby sis udělal*a radost novým teplým svetrem. Pokud žádný nepotřebuješ a máš jich dost/akorát, skvělé. Tenhle tip můžeš přeskočit. Pokud ale nějaký hledáš nebo si chceš prostě udělat radost, zkus nějaké kvalitní nalézt a pořídit z druhé ruky.

Je to podle nás skvělá aktivita, kterou můžeš dělat sám*sama nebo s někým blízkým.

A jak už asi možná dobře víš a znáš, pravidelně ti přinášíme tipy na nejlepší sekáče. Tady, tady a tady jsou nejlepší pražské, tady brněnské a tady ty žatecké, chomutovské a mostecké.

móda, svetr
Zdroj: Unsplash / Alyssa Strohmann

Něco si vyrob!

Ještě se znovu vrátíme k té přírodě. Můžeš si totiž vyrobit krásnou výzdobu k sobě domů. Co takhle kaštánková zvířátka? Byť je většina článků s doporučeným postupem pojmenovaná jako „Zvířátka z kaštanů a jak je vyrobit s malými dětmi“, věříme, že se nejedná o aktivitu pouze pro děti!

Vzhledem k většímu množství času, který budeš vzhledem k počasí možná trávit u sebe doma, doporučujeme zkusit i další nové dovednosti. Po celém dni v práci nebo ve škole už tě možná totiž také nebaví jen koukat do další obrazovky a na čtení jsi občas příliš unavená*ý. Zkus proto něco vytvořit rukama. Co takhle namalovat si obraz? Plátno a barvy koupíš v jakémkoli výtvarném obchodě. Nebo co se naučit plést? Šála se brzy bude hodit. Nebo co takhle udělat makramé závěs na květináč?

Naučíš se něco nového, odpočineš si a ještě získáš novou výzdobu do domu, kolem které se v případě potřeby dá dobře small talkovat! Win win.

Svíčky! Svíčky! Svíčky!

Svíček není nikdy dost. Jen bacha, doporučujeme pořizovat spíše ty přírodní, které do vzduchu nevypouští chemikálie. Většina levných svíček totiž obsahuje parafín, tedy produkt z ropy, který při pálení vypouští toxické sloučeniny. Lepší jsou tak například svíčky sójové. Některé jsou navíc doplněné o podzimní vůně – najdeš třeba vanilkové, skořicové, s kardamomem či dýní. 

svíčky
Zdroj: Rawpixel.com / Freepik / volně k použití

A pro jistotu to řekneme: svíčky nenechávej bez dozoru. 

Halloweenská party

Co takhle zkusit uspořádat halloweenskou party? Ta ideální by za nás vypadala následovně: spousta dobrého (podzimního) jídla, spousta dobrého (podzimního) pití, spousta podzimní výzdoby, podzimních či strašidelných filmů. A samozřejmě nezapomeň na kostým!

Tady jsme pro tebe sepsali tipy, jak se na Halloween obléknout podle celebrit. A rádi bychom upozornili – převléknout se za barbie letos nebude zrovna ojedinělý nápad.

halloween, dýně
Zdroj: Unsplash / David Menidrey
Domů
Sdílet
Diskuse