Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek vznikl v rámci mediální spolupráce se společností Signal Festival.
18. října 2023 18:00
Čas čtení 1:34

Highlighty letošního Signal Festivalu: Top byly videomappingy, některé expozice jsou stále k vidění

Highlighty letošního Signal Festivalu: Top byly videomappingy, některé expozice jsou stále k vidění
Zdroj: Signal Festival
KULTURA FESTIVALY KULTURNÍ AKCE PÁRTY A AKCE SIGNAL FESTIVAL
Uložit Uložené

Signal tradičně přilákal do ulic Prahy davy lidí. Pořadatelé už znají datum konání pro příští rok.

Od 12. do 15. října rozsvítil Prahu už tradiční Signal Festival. Nechyběly oblíbené videomappingy, fotogenické instalace ani doprovodný program zpestřený o kulturní vystoupení. Letošní ročník nabídl vůbec největší galerijní zónu v historii festivalu. Pojď se s námi podívat, jak vypadaly čtyři dny, během kterých se Praha proměnila na jedno velké umělecké dílo.

Návštěvníci měli možnost zhlédnout dvacet multimediálních instalací na třech festivalových trasách, které rozsvítily pražské centrum, Karlín a Holešovice. Festival přinesl už pošesté placenou galerijní zónu, letos však největší ve své historii. Novinkou byly tzv. Satelity, trojice již existujících uměleckých objektů oživených audiovizuálními projekcemi, které se nacházely mimo festivalové trasy. Poprvé pořadatelé uvedli také dětskou instalaci. 

Díky spolupráci s institucemi jako Kunsthalle Praha, Laterna magika nebo Český rozhlas nechyběl ani kulturní program s divadelními, hudebními a dalšími uměleckými vystoupeními, která byly tematicky připravena přímo pro účely festivalu.

více o festivalu
Signal FestivalSignal FestivalSignal FestivalSignal Festival
Zobrazit galerii
(4)

Největší úspěch měly videomappingy

Unikátní Signal Festival se v Praze konal už pojedenácté. A potvrdil, že se jedná o zavedenou a populární akci, kterou lidé s oblibou vyhledávají. Davy proudily už tradičně především na lokace s videomappingy. 

Podle odhadu organizátorů byla návštěvnost přibližně stejně velká jako v minulých letech. Přesná čísla nabídnou v příštích dnech, kdy budou k dispozici výsledky podrobného měření návštěvnosti v jednotlivých lokalitách. Zajímavé je, že pořadatelé dokážou zjistit přibližný počet lidí v lokacích s instalacemi, což jim umožní upravit dramaturgii festivalu tak, aby návštěvníkům ještě více vyhovovala.

Signal Festival
Zdroj: Signal Festival

Některé expozice jsou stále k vidění

Ačkoliv je letošní ročník Signal Festivalu za námi, stále můžeš zhlédnout některé z výstav. Až do ledna 2024 je k vidění výstavní projekt The Grief of Misfit Cathedrals, který vznikl ve spolupráci s Kunsthalle Praha. Výstava se skrze unikátní technologii 3D scanningu zabývá fenoménem opuštěných industriálních komplexů. Zobrazuje jejich cestu, kdy se po ztrátě své původní funkce stávají architektonickými pozůstatky. Taktéž pokračuje i skupinová výstava ELEKTROSALON: From the Rave to the Gallery. V The Chemistry ji můžeš vidět až do 11. listopadu 2023.

Na co se můžeme těšit příští rok?

Je to jen pár dní, co proběhl ten letošní, a pořadatelé už chystají další ročník. Uskuteční se od 10. do 13. října 2024 a otevře druhou kapitolu nového kurátorského konceptu s tématem Ekosystémy: Výprava. Příští rok se také můžeš těšit na pražskou verzi fenomenální dálkové stezky Pacific Crest Trail, kterou vytvořila nejznámější česká konceptuální umělkyně Kateřina Šedá. Festival tak zahájí dvouletý společenský projekt Pacific Prague.

Domů
Sdílet
Diskuse