Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. prosince 2023 6:00
Čas čtení 3:13
Adéla Ježková

Kam na výlet: Divočina uprostřed Prahy. Na nejlepší procházky se chodí na tohle magické místo

Kam na výlet: Divočina uprostřed Prahy. Na nejlepší procházky se chodí na tohle magické místo
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET TIPY NA VÝLET PRAHA
Uložit Uložené

Refresher má pro tebe další skvělý tip na výlet do přírody.

Není to naším zvykem, ale tentokrát zůstaneme ve městě, dokonce v tom hlavním. I tak ti ale představíme místo, které je zarostlé zelení, obklíčeno skalami a hučícím potokem. Ani se ti nebude chtít věřit, že se nacházíš asi jen deset kilometrů od centra velkoměsta. 

Doporučeno
Kam na výlet: Chrám pod hladinou. Vydej se do útrob přehrady Fláje Kam na výlet: Chrám pod hladinou. Vydej se do útrob přehrady Fláje 11. listopadu 2023 7:00

Naším dnešním cílem bude pražská krajina s rozsáhlými loukami, na kterých se pase skot, a úzkými soutěskami, v nichž by se jeden (možná i velmi rád) ztratil. Taková je přírodní rezervace Divoká Šárka.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Jak se tam dostaneme?

Pokud bydlíš v Praze nebo v jejím přímém okolí, není nic jednoduššího než do Šárky dojet hromadnou dopravou. Přímo k rezervaci totiž každou chvilku jezdí tramvaje 20 a 26. Pak už jen stačí projít kolem mekáče a jsi tam. Je možné sem dorazit také blízkým vltavským přívozem od zoo v Troji.

Pokud jsi z daleka nebo jen preferuješ jízdu autem, doporučujeme ti zaparkovat u kempu Džbán. Nachází se zde opravdu rozsáhlé parkoviště, kde můžeš zadarmo zanechat svůj vůz. Nejedná se sice o hlídané parkoviště, ale vzhledem k tomu, že se v okolí pohybuje spousta lidí, se nám jevilo jako celkem bezpečné.

Doporučeno
Kam na výlet: Tohle místo za Prahou jen tak někdo nezná. Nadchne tě nádhernými podzimními výhledy Kam na výlet: Tohle místo za Prahou jen tak někdo nezná. Nadchne tě nádhernými podzimními výhledy 14. října 2023 6:00

Máš na výběr opravdu spoustu tras, po kterých lze Divokou Šárku prozkoumávat. Záleží, kolik máš času a kolik toho chceš nachodit (a nastoupat). My jsme zvolili okruh vedoucí právě z parkoviště u kempu, který je dlouhý zhruba 4,5 kilometru. Od kempu půjdeme chvilku po červené turistické trase, pak se napojíme na cyklostezku číslo A163 a u koupaliště se zase vrátíme na červenou, která nás dovede k vodní nádrži, podél níž dojdeme zpět k parkovišti.

Tento okruh je skvělý tím, že se dostatečně provětráš, zevrubně prozkoumáš Šárku, ale zároveň tě úplně neznaví. Cestou uvidíme spoustu krásných zákoutí se skalisky a potokem. Nebude chybět ani občerstvovací zastávka v místním hostinci a pokochání se pustou pláží u nádrže Džbán, kde si teď v zimě lebedí pouze kachny. A pokud budeš mít dostatek sil, můžeš vyběhnout na kopec Džbán, který se tyčí do nadmořské výšky 363 metrů a je z něj krásný pohled na Prahu. Schválně – dohlédneš třeba na letohrádek Hvězda?

divoka sarka priroda podzimdivoka sarka priroda podzimdivoka sarka priroda podzimdivoka sarka priroda podzim
Zobrazit galerii
(8)

Trasu zvládnou i menší děti a v pohodě ji projedeš i s kočárkem. Některé části jsou ale nyní na podzim značně rozblácené, tak nezapomeň vhodnou vycházkovou obuv. Pamatuj také na to, že se – zejména během víkendů – budeš míjet se spoustou cyklistů a pejskařů. Vyhradit by sis na tento výlet měl*a alespoň dvě hoďky.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse