Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. prosince 2023 10:36
Čas čtení 1:18
Ilona Hobzová

Inženýra Tesly měl napadnout robot a zranit ho. Podle Muska bylo vše jinak

Inženýra Tesly měl napadnout robot a zranit ho. Podle Muska bylo vše jinak
Zdroj: Getty Images/Mark Brake
TECH ELON MUSK MODERNÍ TECHNOLOGIE TESLA
Uložit Uložené

Podle zprávy o incidentu podané regulačním orgánům byl inženýr společnosti Tesla v továrně poblíž Austinu v roce 2021 napaden robotem.

Svědci údajně viděli, jak robot v továrně Giga Texas přitlačil inženýra a drápy mu zaryl do zad a rukou, což zanechalo „krvavou stopu“ na podlaze továrny. Píše se to ve zprávě o úrazu z roku 2021 podané okresnímu a federálnímu regulačnímu úřadu, kterou má k dispozici britský Daily Mail.

Podle dalších detailů měl robot navržený k manipulaci s čerstvě odlitými hliníkovými díly automobilů zmíněného inženýra znehybnit a zanechat mu na levé ruce krvavý šrám. Muži se podařilo z montážního robota vyprostit poté, co jeho kolega stiskl tlačítko nouzového zastavení. Po uvolnění pracovník údajně spadl z výšky několika metrů do žlabu určeného ke sběru hliníkového šrotu a zanechal za sebou krvavou stopu.

Zatímco na žádost médií o komentář šéf společnosti Tesla Elon Musk nereagoval, ohradil se na sociální síti X. Konkrétně reagoval na článek už zmíněného Daily Mailu. „Je opravdu ostudné, že média vytahují dva roky staré zranění způsobené obyčejnou průmyslovou robotickou rukou Kuka (která se nachází ve všech továrnách) a naznačují, že za to může Optimus,“ citoval jeho slova server Business Insider.

Doporučeno
Na tuhle streamovací službu brzy dorazí reklamy. Kolik si připlatíš, abys je vypnul*a? Na tuhle streamovací službu brzy dorazí reklamy. Kolik si připlatíš, abys je vypnul*a? 27. prosince 2023 9:35

Muskův hněv, adresovaný britskému bulvárnímu deníku, zřejmě spočívá v tom, jak médium zprávu zarámovalo. Deník totiž ve svém článku použil fotografii, na níž jsou zobrazeni humanoidní roboti Optimus společnosti Tesla – nikoli robotické rameno Kuka, které bylo do incidentu z roku 2021 zapojeno.

Společnost Tesla ale dlouhodobě čelí kritice za to, jak se staví k bezpečnosti práce a hlášení nehod. Závod Giga Texas vykázal vyšší míru úrazů ve srovnání s průměrem v odvětví. V případě vážných pracovních úrazů byl v závodě Tesla Giga Texas jeden úraz na 26 pracovníků, zatímco v jiných velkých amerických automobilkách to byl jeden úraz na 38 pracovníků.

Domů
Sdílet
Diskuse